Представете си, че тийнейджърът, в разгара на кавгата, ви крещи в лицето: "Мразя те!"
Или петгодишно дете, което все още не разбира същността на думите си, вика това на майка си, баща си и баба си , защото е обидено.

Как ще се почувствате? Гневна? Уплашена? Обзета от желание да крещите и да наказвате? Или изобщо да спрете да говорите?

Управлението на емоциите е един от най-трудните моменти, с които родителите трябвада се справят“, казва психоложката Хилари Хендел.
„Когато детето ви крещи „Мразя те“, без значение на кого вика – на вас, на баща си, на брат си, на учител, приятел – е време да направите пауза, вместо да реагирате импулсивно.“

Според експерта, за да расте едно дете емоционално здраво, то трябва да разбира емоциите си, а не да бъде осъждано за тях.
Ето защо дори тези емоции, които то „събира“ в думата „омраза“, не могат да бъдат забранени.

„Когато позволим на децата да изразят цялата гама от чувства, те в крайна сметка се научават да ги управляват и да се успокояват. Когато забраняваме емоциите, те остават с нас под формата на срам и безпокойство“, казва психологът.

2 фрази, които не трябва никога да казвате в отговор:

„Ти в действителност не ме мразиш. Защо лъжеш?“

„Как изобщо си обърна езикът да кажеш такова нещо?“

Подобни реакции изпращат много ясно послание към детето: не е безопасно да се изразяват емоции. Това означава, че то трябва само да се справи с надигащите се чувства, без помощта на възрастните. Болезнено и страшно изпитание за малчугана. И това може да съсипе живота му като възрастен.

Вместо тези 2 фрази, подкрепете детето, кажете:

„Разбирам, че в момента си много ядосан на мен/сестра/учител.“

„Ще обясниш ли какво се случи?“

„Какво успях да направя, което те накара да ме обидиш така?“

„Много родители се страхуват, че ако не спрат подобни изрази и този език, те ще позволят на детето поведение, което допуска удряне, ритане и т.н.“, казва д-р Хендел. - Но това са различни неща.
Поведението, което причинява физическа болка, наистина трябва да бъде спряно незабавно, като обясните на детето, че е нормално да бъде ядосано, но не е редно да го изразява с агресия.
Емоциите обаче са вътрешният свят на детето и преди всичко те го карат да се чувства зле. Затова то трябва да бъде подкрепено и да не се оставя само с такова ужасно чувство като омразата.”

Новите родители