Само гледката на друг човек под стрес – дори когато не сте замесени в ситуацията – е достатъчно, за да активира стресовия хормон в тялото ви, сочи изследване. То е проведено от немски психолози и потвърждава, че хората, които са емоционално близки, демонстрират най-висока емпатична реакция към стреса. Хората обаче проявават значителна емпатична реакция на стреса, когато наблюдават непознати под стрес при видеовръзка.

В теста участниците получават математически тестове и интервюта, които причиняват стрес при 95% от тях. За 26% от наблюдателите стресът на човека, когото са наблюдавали, се е прехвърлил върху тях. 

Водещият автор на изследването, Вероника Енгерт, е изненадана от резултатите:

„Фактът, че беше възможно да измерим реакцията на емпатичен стрес под формата на значително отделяне на кортизол, беше изумителна. Трябва да има механизъм за предаване, чрез който състоянието на субекта може да предизвика подобно състояние в наблюдателя до нивото на хормонална стресова реакция.“

В някои случаи наблюдателите гледат видео линк, а не жива връзка. Това не води до голяма разлика по отношение на стреса при наблюдателя: процентът на стрес средно спада само от 30 до 24 процента.

„Това означава, че дори телевизионни програми, които показват страданието на други хора, могат да пренесат този стрес към зрителите. Стресът има огромен заразен потенциал.“ – казва Енгерт.

Няма разлика между емпатичната стресова реакция при мъжете и при жените. Това противоречи на твърденията на предишни проучвания, че жените са по-емпатични от мъжете.

Източник: PsyBlog