Водопадите Игуасу, в река Игуасу, са едни от най-големите водопади в света. Те се простират над 2,700 м (почти 2 мили) в полукръгла форма. От 275 попада, които заедно съставляват Iguassu Falls, “Дяволското гърло” е най-високата в 80 м височина. Игуасу на границата между бразилския щат Парана и аржентинската провинция Мисионес, и са заобиколени от двата национални парка (BR / ARG). И двете са субтропични гори, които са домакин на стотици редки и застрашени видове от флората и фауната.

Твърди се, че когато видяла Игуасу, първата дама на САЩ Елинор Рузвелт възкликнала: „Бедната Ниагара!“ (който с неговите 50 м е с една трета по-нисък). Игуасу също често се сравнява с водопада Виктория в Южна Африка, който разделя Замбия и Зимбабве.

Игуасу е по-широк, но се състои от приблизително 275 дискретни водопада и големи острова. За разлика от него Виктория има най-голямата водна завеса в света, повече от 1600 м широчина и над 100 м височина (при нисък дебит Виктория е разделена на пет от островите; при голям дебит може да бъде непрекъсната). По-широките водопади са изключително големи и бързи, като например Бойома („Водопади Стенли“).

Игуасу в момента е шестият по големина водопад в света по отношение на средния си годишен дебит след Ниагара, със среден размер на 1 746 m³/s. Неговият максимален записан дебит е 45 700 m³/s на 9 юни 2014 г. За сравнение, средният дебит на Ниагарския водопад е 2400 m³/s, с максимално записан дебит от 8 300 м³/с. Средният дебит на водопада Виктория е 1088 м³/с, с максимално записан дебит от 7 100 м³/с.

Водната пара (мъгла) се издига между 30 и 150 m при Дяволското гърло Игуасу, а е повече от 300 m при Виктория. Обаче Игуасу има по-добри изгледи и пътеки и формата му позволява зрелищни гледки. На определено място човек може да стои и да бъде заобиколен от водопади на 260°. В Дяволското гърло водата се влива от три страни. Също така, понеже Игуасу е разделен на множество относително малки водопади, може да ги видите последователно. Физическата структура на Виктория не позволява това, тъй като тя е по същество един водопад, който пада в каньон.

Gallery

sharptoyou / Shutterstock

Gallery

Related keywords / Shutterstock

Gallery

sharptoyou / Shutterstock

Gallery

fogcatcher / Shutterstock