Няма две мнения по въпроса - водопадите са сред най-красивите творения на природата  Тези прекрасни природни обекти съществуват под всякакви форми, Можем да ги срещнем в най-разнообразни мащаби. 

Има хора, които биха посетили Африка само заради водопада Виктория. Всеки е чувал и за Ниагарския водопад, който е една от най-честите туристически дестинации при отиване в САЩ или Канада. С това обаче списъкът далеч не се изчерпва.

Представяме ви 12 от най-красивите водопади в света.

Gallery
Анхел, Венецуела

Водопадът Анхел е най-високият непрекъснат водопад в света, който се спуска от височина от 979 метра. Анхел е разположен на територията на Венецуела и се намира на ека Чурун. От юни до декември, когато е дъждовният период, Анхел е изключително живописен водопад, докато през останалата част от годината той е тънка струя вода.

Снимка: Vadim Petrakov / Shutterstock

Gallery
Ханакапиай, Хавайски острови

Водопадът Ханакапиай е с височина от приблизително 91 метра и се намира на остров Кауаи (четвъртия по големина остров от Хавайските). Ханакапиай е описван като „прекрасен, но предизвикателен“.

Снимка: redswept / Shutterstock

Gallery
Райското пръскало, България

Най-големият водопад у нас.

Снимка: Miroslav Trifonov / Shutterstock

Gallery

Разположен е в Стара планина под връх Ботев. Намира се в Национален парк „Централен Балкан“, в природния резерват Джендема. Събира води от снежните преспи, разположени под върха, които образуват река Пръскалска. Висок е 124,5 метра. Водопадът дава началото на приток на Бяла река, чийто водосбор влиза в резерват Джендема. В подножието на водопада се намира хижа Рай — изходен пункт за посещението му. Местността и природата са впечатляващи, а скалите привличат много любители на скалното катерене. И независимо от това, че е посещаван от многобройни туристи, водопадът и местността са запазили непокътнатия си и чист облик.

Снимка: paperbees / Shutterstock

Gallery
Съдърленд Фолс, Нова Зеландия

Намира се на южния остров на Нова Зеландия и е висок близо 580 м.

Снимка: Ryszard Stelmachowicz / Shutterstock

Gallery
Ниагара, САЩ и Канада

Когато говорим за величествени водопади, няма как да не споменем Ниагарския водопад. Той се намира на границата на САЩ и Канада и е известна туристическа дестинация. Ниагара се състои от три части – Канадски (Хорсшу) и Американски водопади и Брайдъл Вейл, и е най-големият в Северна Америка. Макар и не много висок (50 метра), водопадът Ниагара е много широк.

Снимка: Javen / Shutterstock

Gallery
Хавасу, САЩ

Водопадът Хавасу може да се види в известния природен обект в САЩ Гранд Каньон. Той е разположен близо до индианското селище Супай. Хавасу се спуска от 37 метра височина. Заради голямото съдържание на минерали във водата, Хавасу постоянно се променя и понякога се разделя на два водопада.

Снимка: ronnybas / Shutterstock

Gallery
Виктория, Замбия и Зимбабве

Водопадът Виктория се намира в Африка между Замбия и Зимбабве. Водопадът се смята за една от най-големите географски забележителности на Черния континент. Уникалният водопад се намира на около 1 000 м надморска височина, между горното и средното течение на река Замбези. Виктория може да се раздели на четири водопада - Дяволското перде, Дъгата, Главен водопад и Източното перде. Със своята дължина от 1,7 километра, водопадът е най-обширният в света. Височината му е 108 метра, а обемът вода - 1088 кубически метра в секунда.

Снимка: Vadim Petrakov / Shutterstock

Gallery
Райнфал, Швейцария

Намиращият се в Швейцария водопад Райнфал е най-големият в Европа. Райнфал се намира на горната част на река Рейн, близо до границата с Германия. Височината на водопада, както и при Ниагара, не е много голяма - 23 метра, но широчината му е значителна - 150 метра. През зимните месеци средният обем на водата, преминаваща през него, е 250 кубически метра в секунда, докато през лятото е 570 кубически метра в секунда.

Снимка: Fly_dragonfly / Shutterstock

Gallery
Нокаликаи, Индия

Това е най-влажното място на земята. Водопадът е висок 340 м.

Снимка: SOURADIP HALDER / Shutterstock

Gallery
Кайетур, Гвиана

Кайетур е водопад, разположен на река Потаро в западната част на Гвиана, близо до границата с Венецуела. Това е един от най-големите в света. Висок е 226 метра, което означава, че е около 5 пъти по-висок от Ниагарския водопад в Северна Америка и 2 пъти по-висок от Виктория в Африка. 

Снимка: Anton_Ivanov / Shutterstock

Gallery
Гълфос, Исландия

Името „Гълфос“ (Gullfoss) означава „Златен водопад“. Намиращият се в Исландия водопад е един от най-известните в света и е популярна туристическа дестинация. Той е част от глетчеровата река Хвита (Hvita) или „Бялата река“. Каньонът, в който падат водите на водопада, е широк около 2,5 километра, а на дълбочина достига 70 метра. Самият Гълфос пада на две нива - първо от 11 м, а след това - от 21 метра.

Снимка: Sara Winter / Shutterstock