Трудно заспивате? Независимо дали понякога се въртите в леглото, или с години страдате от безсъние, милиони хора по света се будят с мътни очи, чудейки се как да смогнат да подремнат още малко.

Според изследване на Mayo Clinic в Аризона безсънните нощи ще намалеят, ако домашният ви любимец спи до вас.

В изследването са участвали 150 души, 49 процента от които собственици на домашни любимци. 41 процента от последните посочват, че когато домашният любимец спи до тях в леглото, това им помага да спят по-добре - или, най-малкото, не им пречи.

Те твърдят, че се чувстват по-сигурни и по-отпуснати с пухкавата си компания.

Само 20 процента са посочили, че кучето или котка им пречи да спят, защото шуми, скимти или хърка през нощта. Една 51-годишна жена се оплакала, че папагалът й я буди всеки ден със силен крясък в 6 сутринта. Предишни изследвания на същата клиника по-скоро сочат, че домашните любимци могат по-скоро да попречат, отколкото да помогнат на съня.

В настоящото изследване обаче хората, спящи сами по една или друга причина, по-често са говорили за компанията, която чувстват, когато домашният любимец спи в същото легло - или дори само в същата стая. Много собственици на домашни любимци виждат кучетата и котките си като членове на семейството, които се опитват да включат в колкото може повече аспекти от живота си, посочват авторите на изследването.

Новите резултати са част от цялостен въпросник, който изследва какви точно домашни любимци имат участниците и какви са навиците им за сън - на хората и на животните.

Един от участниците - 43-годишна омъжена жена, имала в дома си две кучета и пет котки. Друг участник - 35-годишен мъж, женен, имал пет кучета и една котка.

Кучетата са най-разпространеното домашно животно в САЩ, където е проведено изследването, и както сочат резултатите, най-полезният помощник за онези, които имат проблеми със съня.

Кучетата могат да усвоят траен модел на сън и са по-зависими от хората. Те могат да вдигнат доста шум нощем, особено ако решат, че има натрапник в територията им, но въпреки това, ако са добре възпитани, могат да помогнат на стопаните си да нормализират съня си.

Въпреки факта, че котката ви има характера на малък лъв и по същество не се нуждае от вас (дори ви вижда като нескопосана и мързелива котка), да имате едно такова пухкаво кълбо в завивките до себе си може да ви донесе невероятна полза. Въпреки че са по-непредсказуеми от кучетата, особено когато се събуждат и скитат през нощта, те пак носят осезаеми ползи на собствениците си.

Затова, ако не пускате домашния любимец да спи до вас, за да не ви пречи, замислете се: вместо това може да ви помогне.