Учени са открили химически уникална отрова в малка тропическа рибка. За разлика от другите отровни създания, тя не използва отровата за да хваща плячка, а я използва, за да избяга на нападателите си, като ги опиянява наркотично.

Тъй като са малки, рибките са под постоянна атака от всеки хищник, който може да ги погълне цели. Но ако бъдат погълнати, те могат да забият своите големи зъби в него, за да отпуснат челюстта му и да изплуват навън ненаранени.

Никой досега обаче не беше сигурен как точно работи отровата.  По принцип отровните риби, около 2500 вида в света, причиняват парализираща болка, която може да ви остави в агония в продължение на дни и дори да ви убие. Но отровата на малката рибка Meiacanthus atrodorsalis не прави нищо подобно. Тя съдържа опиоидни хормони, които ние класифицираме като болкоуспокояващи.

“Отровата й е химически уникална. Рибата инжектира отровата чрез ухапване в хищника, като тя съдържа опиоидни пептиди, които действат като хероин или морфин и успокояват болката вместо да я предизвикват,” обяснява Брайън Фрай от университета Куинсленд в Австралия. 

Източник: Science Alert