Когато става дума за плодов сироп, оцетът не е най-привлекателната съставка, за която бихте се сетили. Но в така наречения шръб вкусът му отлично се съчетава с този на плодовете. От следващите редове ще научите защо новата модна напитка всъщност съвсем не е толкова нова и как можете да си я приготвите лесно у дома.

Шръб: ренесансът на една традиционна напитка

Шръб се нарича вид плодова напитка на основата на оцет. Името му произлиза от арабската дума sharāb, която означава „пия“. Шръбът се приготвя от плодове, оцет и захар, чиято  изненадващо хармонична комбинация е истинска наслада за небцето. Всъщност той е  традиционна напитка, защото още в готварските книги от ХІХ век се срещат указания и описания на различни начини за приготовлението му. 

От коктейл до лимонада: победното шествие на шръба

Когато навлиза във Великобритания, отначало го описват като силно алкохолно питие, приготвено от сока на цитрусови плодове, захар и концентрат. От там напитката се пренася в САЩ, където се налага безалкохолният й вариант - малинов шръб. Той бързо печели популярност, още повече, че по онова време в Америка властва сухият режим. За победното шествие на шръба допринася и фактът, че преди изнамирането на хладилника - освен варенето на мармалад - това бил единственият начин за консервиране на плодове. Разреден с вода, шръбът ставал приятна разхладителна напитка. Впрочем в Германия също още през 50-те години консервирали плодове с оцет и по-късно приготвяли от тях лимонада, като добавяли захар. След това, когато хладилниците навлизат в бита и се появяват изкуствени консерванти, шръбът до голяма степен потъва в забрава, докато не се възражда триумфално в наши дни!

Как се приготвя шръб?

Пресни плодове се накисват в оцет и се оставят да престоят поне четири седмици, за да може оцетът да извлече достатъчно от ароматите на плодовете. След това плодовете се претриват през сито и внимателно се прецеждат, като така полученият плодов оцет се кипва със захар.   Благодарение на простите си съставки и разнообразните плодове шръбът е богата на вкусове напитка. При това естествената киселина на оцета подчертава интензивните аромати на използваните плодове. Тъй като за производството му се прилага метод на консервиране, шръбът се запазва дълго време – дори и след като бутилката веднъж бъде отворена.

Приложения на шръба

Обикновено оцетовият сироп се разрежда с вода, но може да се добавя и към коктейли или шампанско в чист вид. Използва се също в дресинги за салати, в чътни и десерти, като им придава екзотична нотка.

Във всеки случай комбинацията на шръба с други течности е проблематична, понеже оцетната киселина не се съчетава лесно с други киселини. Ето защо човек трябва да притежава усет за експериментиране. Смесен с гореща вода, шръбът е идеална сгряваща напитка през зимата.

Лесна рецепта за домашен шръб

За да си направите шръб у дома, са ви нужни само три съставки: плодове, оцет и захар. Може да изберете оцета и плодовете според личните си предпочитания. Вземете например малини, ягоди, портокали, сливи, ревен или ябълки и ги залейте с ябълков или бял винен оцет. Традиционният метод предполага плодовете да престоят около месец в оцета, но има и по-бързи варианти. Във всеки случай трябва да предвидите поне един ден за киснене. 

Рецепта за малинов шръб

Необходими продукти

2-3 шепи малини (или други ягодови плодове по избор), 240 мл бял оцет, 200 г захар и минерална вода (според вкуса).

Начин за приготовление

Малините се смесват с оцета и се оставят да престоят една нощ или по-дълго на хладно, като от време на време се разбъркват. Прецеждат се и се добавя захарта. Сместа се кипва, докато захарта се разтвори и се получи сироп. Малиновият сироп се разрежда с минералната вода в съотношение 1:6. Шръбът се сервира охладен.


Цветелина Велчева