Eдно от най-известните хищни растения – Венерината мухоловка (Dionaea muscipula), може да брои, откриха немски учени.

Oткритието е било направено в хода на наблюдение как растетието лови и изяжда жертвите си. Пълният текст на изследването е публикуван в сп. Current Biology.

В хода на научен експеримент изследователи от  Вюрцбургския университет прикрепили към Венерината мухоловка електроди, за да изследват в детайли активността й при лов на жертви. Те осигурили и лесна плячка – щурци, пускани през определен интервал от време от стъклена банка, и наблюдавала как растението реагира на тях. Така установили, че Венерината мухоловка фиксира колко пъти жертвата се докосва до повърхността й посредством особено чувствителни власинки. Умното растение изчаква средно две докосвания в продължение на 20 секунди и тогава „щраква капана”, открили биолозите.  След улова на жертвата, „хищникът” започва да отделя специфични киселини и ферменти, необходими за преработването на храната.

Германските биолози продължават да изследват Венерината мухоловка като следващата им цел е да разшифроват генома на растението, за да бъде описано най-подробно еволюционното развитие на този вид и да стане ясно защо се храни с насекоми.

Източник: Мениджър Нюз