За никого не е тайна, че семейство вранови (Corvidae) са способни на невероятни творчески и интелигентни подвизи, но една новооткрита способност е меко казано изненадваща.

Екип доказа, че враните могат да "броят" на глас – те издават специфичен и целенасочен брой крясъци в отговор на визуални и слухови сигнали. Въпреки че и други животни, като медоносните пчели, изглежда, разбират числата, тази специфична проява на цифрова грамотност все още не е наблюдавана при никой друг нечовешки вид.

"Произвеждането на определен брой вокали с определена цел изисква сложна комбинация от числови способности и вокален контрол", пишат изследователите, ръководени от невролога Диана Лиао от университета в Тюбинген, Германия.

"Все още не е известно дали тази способност съществува при животни, различни от хората. Ние показваме, че враните могат гъвкаво да произвеждат променлив брой вокализации от едно до четири в отговор на произволни сигнали, свързани с числени стойности."

Способността да се брои на глас е различна от разбирането на числата като цяло. Тя изисква не само това разбиране, но и целенасочен вокален контрол с цел комуникация. Известно е, че хората използват речта си, за да броят числа и да съобщават количества - способност, която се научава от малки.

Когато малчуганите се учат да броят, усвояването на конкретните числа, свързани с определени количества, може да отнеме известно време. Междувременно децата понякога могат да използват произволни числа, за да правят гласовити сметки. Вместо да броят "едно, две, три", те могат да кажат "едно, едно, четири" или "три, десет, едно". Броят на вокализациите е правилен, но самите думи са разбъркани.

Биологичният произход на символичното броене е неизвестен, но тъй като е известно, че враните разбират трудни числови понятия като нула, Лиао и колегите ѝ смятат, че те представляват добър кандидат за изследване на по-сложни числови умения.

Диаграма на експеримента. (Liao et al., Science, 2024)

Изследването е проведено върху три черни врани (Corvus corone), които изследователите обучават да издават различен брой вокализации - между една и четири, след като им бъде показан произволен символ или звуков сигнал. След като произведат необходимия брой крясъци, те трябва да клъвнат мишена, за да покажат, че са приключили.

Изследователите установяват, че и трите врани са били в състояние да издадат правилния брой крясъци в отговор на сигналите, като случайните грешки се изразяват най-вече в един крясък повече или по-малко.

Според изследователите това е подобно на начина, по който човешките деца броят, използвайки несимволична система за приблизително число, която се планира предварително преди първата вокализация.

Интересно е, че времето и звукът на първата вокализация в поредицата са свързани с това колко са направени впоследствие, а всяка вокализация в поредицата има акустични характеристики, специфични за мястото ѝ в тази поредица.

Постижението е особено впечатляващо за враните, тъй като съзнателните вокализации са по-трудни за изпълнение и имат по-дълго време за реакция, отколкото например кълването или движенията на главата.

Това може да означава, че съществува неизвестен досега канал за комуникация между птиците в дивата природа. Чикадите например издават по-голям брой звуци "ди" в алармените си сигнали за по-големи хищници.

"Нашите резултати показват, че враните могат гъвкаво и съзнателно да произвеждат инструктиран брой вокални звуци, като използват "приблизителната система на числата" - несимволична система за оценка, която се споделя от хората и животните", пишат изследователите в своята статия.

"Тази компетентност при враните също така отразява уменията на малките деца за изброяване, преди да се научат да разбират основните думи за числа, и следователно може да представлява еволюционен предшественик на истинското броене, при което числата са част от комбинаторна система от символи."

Изследването е публикувано в Science.

Източник: Science Alert