Сякаш Луната се спуска на Земята в това невероятно, но напълно истинско видео

12 февруари 2019 г., 09:26
1416

Снимка: taffpixture / Shutterstock

В единия момент си почивате на планинския връх, а в другия – сте засенчени от най-гигантската Луна, която някога сте виждали и която сякаш се спуска към повърхността на нашата планета.

Това се случва в едно невероятно видео, публикувано на сайта на NASA. Какво всъщност се случва в него?

Гледката, която виждате, е на вулкана Теиде на Канарските острови, а самото видео е направено с телескопичен обектив от наистина голямо разстояние. Самата Луна е „млечна“ – т.е. първото пълнолуние на месец май. Заснета е на 30 май от Даниел Лопез.

Хората в клипа се намират на около 16 км от телескопа и всъщност наблюдават изгрева. За тях Луната не е  изглеждала по-голяма от обикновеното. Интересното в случая е, че обектът, който се движи предимно, е Земята - нейното завъртане кара Луната да изчезва бавно зад вълкана Теиде. И не, това, което виждате, не е таймлапс - всичко се случва в реално време.

Нашият спътник често изглежда по-голям, отколкото е, когато се намира на хоризонта – феномен, известен като „лунна илюзия“. Същото се получава при Слънцето и звездите. Все още се водят спорове за обяснението на тази илюзия. Предполага се, че това е резултат от наличието на повече обекти, с които можете да сравним размера ѝ – дървета, сгради, естествени обекти. Когато Луната се издигне достатъчно високо, за да не можете да съпоставите размерите ѝ с близък обект, тя изглежда съвсем нормална, но сравнена с визуално близък обект, с който сте свикнали, тя става "огромна". Още една страна на илюзията е схващането, че обектите, които са близко до хоризонта, постепенно се смаляват и отдалечават. Тъй като Луната не прави нито едно от тези неща, преминавайки през хоризонта, тя изглежда като необичайно голям обект, макар да не променя размерите си реално.

Източник: IFLScience

Ключови думи:
Коментари