Чудили ли сте се някога от къде идва пяната в океана? Или защо морето изглежда кристално някои дни и зелено, кафяво и дори розово в други дни?

Или пък откъде рибите си набавят необходимите вещества, за да роизведат толкова известните омега-киселини? Е, отговорът на всички тези въпроси е един: планктонът.

Планктонът са организми, които населяват всички водни басейни – от езерата до океаните. И ние често смятаме, че моретата и океаните се доминират от рибите, акулите и китовете. Но всъщност, микроскопичният планктон, много често дори едноклетъчен, е истинският двигател на живота в океаните на Земята.

Под вълните на океаните живее една група микроскопичен планктон – миксотроф, която комбинира елементи както от растителния така и от животинския планктон.  И техния начин на хранене може да даде доста идеи за цели поредици от романи на ужасите.

Те са като миниатюрни трифиди (фантастични растения, които нападят Земята във фантастичния роман Денят на Трифидите), които заобикалят живата плячка, изсмукват вътрешностите й, отравят я, пробиват я, карат я да експлодира и крадат и използват нейните части.

Те могат да убият цели екосистеми за часове и след това цветът на водата се променя. Но те също помагат да се балансира атмосферата на Земята и помагат за развитието на различни риби от критични периоди на техния живот. 

Източник: Science Alert