Ползи за жената: при жените, които пият поне 5 кафе чаши на ден, рискът да хванат рак на гърдата ER- е 57 процента по-малко вероятен в сравнение с онези, които приемат по по-малко от 1 на ден. С напредъка на годините при жените, пиещи кафе в големи дози, рискът да се разболеят от какъвто и да било рак на гърдата е 20 процента по-малък.

Ползи за мъжа: при мъжете, които пият по 6 чаши кафе на ден, рискът да развият най-смъртоносния вид рак на простата, е 60 процента по-малък в сравнение с онези,които не пият кафе. Шансът да развият която и да е форма на това заболяване е с 20 процента по-нисък.  При мъже, които пият по 1-3 чаши на ден, шансът да развият най-смъртоносния вид рак на простатата, е 30 процента по-малък.

МИНУСИ

Макар и кофеинът да има положителен ефект, прекомерната му консумация може да има и негативни ефекти. Те включват:

- Промяна в навиците на спане;
- Слухови халюцинации;
- Намалява абсорбацията на някои витамини и минерали, като магнезий, цинк и желязо;
- Може да увеличи кръвното налягане;
- Като диуретик може да доведе до дехидратация и загуба на витамин B и C, както и на калций, желязо и цинк;
- Зацапва зъбите;
- Може да предизвика стомашни киселини.

Печенето на зърната: кафето съдържа стотици съставки, някои от които се появяват вследствие на процеса на печене. Сред карцерогените, получили от високите температури, откриваме пиримидин, полициклични ароматни въглеводороди и катрани.

Кафето е сред дърветата, които се обработват силно с пестициди.