Бутилките за вода от мед се отразяват благотворно на здравето. Какво прави медния съд по- добър и дори по-здравословен от обикновеното стъклено или стоманено шише? Пиенето на вода е жизнено необходимо. Чрез добавянето на лимон, джинджифил или пресни плодчета и мента живителната влага става не само по-лесно смилаема, но и по-полезна.

Що се отнася до бутилката, най-добре да забравите за пластмасовата и да я заместите с по-трайния и здравословен вариант от стъкло или благородна стомана. Или направо с меден съд. Според аюрвердическата медицина медта има куп предимства за здравето. Но какво толкова специално има в нея?

Ако водата се съхранява 6-8 часа в меден съд или бутилка, се случва следното: чрез процеса на алкализиране благородният метал освобождава йони, които редуцират бактериите и правят водата „по-мека“ и по-усвоима.  От това печели не само алкално-киселинното равновесие на организма, но според аюрведа и трите вида доша (биоенергии) – вата, пита и кафа.  И, разбира се, облагодетелства цялостното ни здраве.

Водата от меден съд помага срещу възпаления, отразява се благоприятно на кръвното налягате и нивото на холестерола, подпомага храносмилането, укрепва имунната система и е антитоксична. Ако се безпокоите за вкуса – напразно. Медната вода няма металически вкус, мнозина го описват като свеж, чист и мек. Идеален за всички, които се затрудняват да пият препоръчителното дневно количество от 2 литра вода. И въпреки ползата й за здравето, не бива да очаквате чудеса от медната вода. Ако водите разумен и осъзнат начин на живот, медната бутилка ще ви бъде верен спътник.