Доматите обикновено се асоциират с ликопен - пигмент, който придава цвета на редица оцветени в червено плодове като домати, диня, червен грейпфрут и гуава и който е много полезен. В доматите той се съдържа в най-голямо количество: един среден домат съдържа около 2-3 грама. Интересен факт е, че доматеният е много по-богат на ликопен, отколкото суровите домати.

Ето как ликопенът се отразява на организма ни и защо е полезно да хапваме всеки ден домати:

1. Доматите защитават кожата.

Според проучвания доматите успешно се борят срещу вредата от ултравиолетовите лъчи на слънцето, което се дължи на високото съдържание на каротеноиди, един от компонентите на ликопена. Учените обаче посочват също, че не можем да заменим слънцезащитните продукти с консумация на домати.

В допълнение към това проучване учените са стигнали до извода, че доматите също така спомагат за забавяне на процесите на стареене.

2. Доматите са полезни за сърцето.

Ликопенът е антиоксидант, който може да предпази клетките в тялото ви от процесите на окисляване. Според някои изследвания хората, които консумират редовно ликопен, са по-слабо застрашени от сърдечни заболявания, диабет и инсулти. 

Ликопенът е полезен съюзник и в борбата срещу лошия холестерол и високото кръвно налягане.

3. Доматите могат да подобрят зрението ви.

Освен ликопен доматите съдържат и редица други хранителни вещества, като лутеин и бета-каротин, които са много полезни за очите. Според проучванията тези хранителни вещества предпазват очите от болести като катаракта и подобряват зрението.

Доматите съдържат и вещества като зеаксантин и лутеин, които носят редица ползи за очите и ги предпазват от вредните лъчения на екраните на телефоните например.

4. Подобряват работата на имунната система.

Като снабдявате организма си с достатъчно количество ликопен, който влиза в ролята на антиоксидант, има голям шанс да намалите количеството на молекулите, наречени свободни радикали, които увреждат клетките и отслабват имунната система. Ето защо храните, които съдържат това вещество, като доматите, намаляват риска от развитие на рак на белите дробове, стомаха и простатата.

5. Доматите подсилват костите.

Доматите могат да заздравят костите ви, защото са богати на витамин К и калций. Обратно на мита, че доматите влошават остеоартритните състояния, няма доказателства в подкрепа на това твърдение.