Въпреки, че ухапванията на всички отровни змии са причина за сериозен страх и притеснение, в повечето случай отнема сравнително дълго време за да убият възрастен човек. Причината за това е, че отровата типично действа като забавя жизнените системи на човека докато жертвата умре.

Но ситуацията със синята кораловата змия (Calliophis bivirgata) е различна. Тези ярки и красиви змии от Югоизточна Азия имат отрова, която е толкова силна, че кара нервите на жертвата да се активират едновременно, като предизвиква пълни спазми на тялото, парализа и бърза, ужасяваща смърт.

Сега учени от Австралия са анализирали напълно тази уникална отрова и смятат, че са намерили нов и ефективен начин за лечение на болката.

“Тези змии са убийци на убийците. Те специализират в убиването на други отровни змии, включително млади кралски кобри,” казва Брайън Фрай, от университета в Куинсленд.

Сините коралови змии стигат на дължина до около 1.8 метра. За последния век има само два познати случая на човешки жертви, паднали в резултат на ужасяващата й отрова и до момента няма противоотрова. Нейните отровни жлези са най-големите в света и стигат на дължина до четвърт от дължината на тялото на змията.

Добрата новина е, че по принцип тези змии избягват хората.

Източник: Science Alert