Кой не е чувал за анакондата? За нея се носят истински легенди. Тя е от семейство Боидни, а името не тези змии идва от индианските племена от делтата на Ориноко във Венецуела. Превежда се като „змията великан от реката“, а индианците от Амазония ги наричат сукуруко – огромна змия.

Съществуват ли наистина 20-метрови екземпляри от този вид, както сме гледали по филмите? В действителност не. Дължината им достига до 10 метра, но все пак е измерен екземпляр с дължина цели 18 м.

Средният размер на възрастен екземпляр при различните видове варира от 3 метра при жълтата анаконда до 11 метра при гигантската (амазонска или зелена) анаконда, която може да тежи до внушителните 250 кг.

Това определя анакондата като най-тежката змия в света. Наричана е още змия удушвач (така наричат и боата).

Във водата се движи бързо, но на сушата се придвижва по-скоро бавно. Анакондата не е отровна змия, затова убива жертвите си, като се увива около жертвата си и я задушава (оттук и името й).

Нейна плячка най-често са дребни бозайници, птици, дори едри животни като тапири, крокодили, каймани и големи хищници от семейство Котки.