Сега е най-добрия момент да поговорим за сгряващата напитка – няма нищо по-уютно и ободряващо от чаша чай в студен зимен ден.

Ароматната запарка е достатъчно популярна, за да породи и редица митове около себе си. Ето най-разпространените от тях.

Мит: Чаят в пакетчета е пълен боклук

Вярно е, но не в лошия смисъл. В повечето случаи в хартиените пакетчета събират всичко, което се е изронило при брането и опаковането.

Мит: Не е полезно да се пие с мляко

Не е вярно, особено когато става въпрос за силни сортове. Когато го смесваме с мляко, то танинът, който се съдържа в чая се трансформира в по-леки комплекси и не действа като стимулант. Не случайно английската традиция „Файв а клок” залага именно на комбинацията с мляко – иначе нощното безсъние е гарантирано.

Мит: Запарен в метален съд, може да се съхранява денонощие

Напротив, трябва да се пие веднага. Иначе минералите в топлата напитка се окисляват до вредни за организма ни вещества.

Мит: В чая има по-малко кофеин от кафето

Точно обратното е – в силните сортове чай има повече кофеин от кафето, тъй като то бива подлагано на по-сериозна допълнителна обработка. Но понеже кофеинът е бил открит първо в кафето, затова и то се налага като горещата тонизираща напитка.

Мит: Чаят има антисептично действие

Истина е. Съдържа вещества, които възпрепятстват размножаването на вредни микроорганизми. Но не са достатъчни за лечение на сериозна простуда с всички възможни усложнения.

Мит: Истинският чай трябва да е много силен

Не е вярно – това по-скоро е въпрос на вкус. Много по-важно е, ако чаят е в пакетче, то да се държи не повече от 2 минути в чашата с гореща вода. Иначе след това започват да се отделят и вредни вещества.

Мит: Високопланинският чай е по-качествен, следователно и по-скъп

Така е. Чаените плантации високо в планините не са много, а реколтата им действително е много по-качествена заради чистия въздух и умерените температури.

Мит: Черният и зеленият чай са различни сортове

Не е вярно. Един и същ сорт е, просто цветът определя степента на ферментация на листата.

Мит: Най-добрият чай е от ръчно бране

Нищо подобно. Японските или пък германските чаени комбайни се справят далеч не по-зле от човешките ръце. Просто, в Азия е много по-евтино да се бере чай ръчно.