Всеизвестен факт е, че хазартът предизвиква вълнение у хората, ускорява техния пулс, повдига адреналина им. Често играещият интерпретира тези симптоми като „добро предчувствие”. Казината отдавна използват методи, които целят да развълнуват посетителите си - силни звуци, мигащи светлини и т.н. Те не знаят каква е причината за това, но са забелязали, че с тях определено се изкарват повече пари, обяснява австралийският психолог д-р Матю Роклоф, който е готов на всичко, за да разбере дали наистина вълнението те кара да поемаш повече рискове и ако да – какви са последствията.

Тук на помощ идват крокодилите. Роклоф набира 103-ма доброволци и без да знаят защо, ги отвежда в местна ферма, която се занимава с отглеждането на тези земноводни. Онази част от хората, които имали стари проблеми с хазарта и били щастливи от факта, че са подържали крокодили в ръцете си, поели значително повече рискове впоследствие в сравнение с останалите, които били нервни или уплашени от вида на земноводните.

Същият ефект се наблюдавал и при онази част от хората, които директно започнали да играят (без да виждат крокодилите), но изпитвали различни негативни емоции, за разлика от тези, които били щастливи.

Според Роклоф експериментът показва, че съществува сериозна връзка между емоциите на хората, психологическото вълнение и това дали са имали проблем с хазарта в миналото. „Не ходете в казино, когато сте депресирани, камо ли когато имате добро предчувствие, че ще спечелите.” Определени емоционални състояния ще ви накарат да рискувате повече.