Ако 2020 г. беше игра на покер, то спокойно може да кажем, че ни се е паднала лоша ръка. Фактът, че „несигурност“ е може би най-използваната дума от началото на годината, може да ни накара да забравим, че все пак имаме контрол върху някои неща в нашия живот. Макар че голяма част от живота (а и от покера) е белязана от случайности, човек може да промени късмета си в зависимост от начина, по които изиграва своите карти.

Експертът по човешко поведение Мария Коникова казва, че покерът е най-добрата метафора за живота: „Играта създава среда на високо рискове, но и също толкова високи печалби, при която хората взимат критични решения на база на ограничена и непълна информация. Звучи точно като живота“, казва тя.

През 2017 г. Коникова, която има докторска степен по психология, решава да се захване с едногодишен проект – да се научи да играе покер, за да разбере по-добре разликата между късмета и умението. Тя успява да убеди легендарния покер играч Ерик Зайдел да бъде неин ментор и да я запознае с различни стратегии в играта. След редица спънки и неуспехи, Коникова започва да печели игри. Около година по-късно тя печели голям  турнир Тексас Холдем Покер и дори си намира спонсор.

„Аз съм обсебена от късмета“, казва Коникова, която описва уроците и опита, които е придобила през тази една година, в книгата си „The Biggest Bluff: How I Learned to Pay Attention, Master Myself, and Win“. „Исках да разбера каква е разликата между уменията и шанса – какво можем да контролираме, и какво не. Твърде често хората си преписват заслугите за добрите неща, които им се случват, и прехвърлят вината върху нещо друго, когато не им върви.“, добавя тя.

Покерът по същество е игра на баланс между две опозиционни сили, които определят живота ни – шанс и контрол. По-доброто им разбиране може да ни помогне да се справим с най-трудните предизвикателства, пред които ни изправя живота в условията на пандемия.

Забравете за крайния резултат

Твърде често хората се фокусират върху нещата, които са извън техен контрол. Това е естествена човешка реакция към ситуация на висока несигурност. Дори и да имате изключителни познания и умения, някои неща просто не зависят от вас. Няма как да знаете какви карти ще получите.

„Може да вземете добро решение и да постигнете лош резултат. Нищо не е на 100% сигурно. За това трябва да спрете да мислите за крайния резултат и да се фокусирате върху нещата, които в действителност са под ваш контрол“, казва Коникова.

Обръщайте внимание на малките неща

Въпреки че не можете да контролирате крайния резултат, вие можете да насочвате нещата по определен път.

„Покерът има математическа основа, комбинирана с човешки нагласи, взаимодействия и психология –измами и малки трикове, които не отразяват действителността, но ни помагат да придобием преимущество спрямо другите.“, обяснява Коникова.

От вас зависи върху коя информация ще се фокусирате и какво решение ще вземете – това е умението. Поучете се от грешките си и научете да разпознавате онези неща, които ви поставят в позицията да имате добър късмет. Колкото по-голям е опитът ви, а в това число и броя на грешките, които сте правили, толкова по-голям е „трезора“ с информация, на който може да се осланяте, така че обръщайте внимание дори на най-малките неща.

„На база на ограничената информация, с която разполагате, може да определите вероятността за конкретен резултат. Фокусирайте се върху шанса следващата карта да подобри вашата ръка или тази на опонента ви. Каква си вероятните последствия от това? Това са неща, които добрият играч знае, защото той обръща внимание на малките детайли. Крайният резултат не зависи само от това дали сте взели правилните решения, а и от редица вероятности“. Казва Коникова.

Управлявайте стреса

Коникова споделя, че е решила да се научи да играе покер, за да научи нещо повече за късмета, но не в началото не е осъзнавала, че играта й е разкрила много неща за самата нея като човек. „Високите залози правят ситуацията много напрегната, така че човек бързо може да изчерпа енергията си , мислейки за следващия си ход. Това е изтощително както от психически, така и емоционално. Всички ваши проблеми и притеснения, целият товар, който носите със себе си, излиза наяве по време на играта“, казва тя.

Стресът, на който е подложен човек по време на турнир по покер, може да бъде сравнен с живота в условията на пандемия.

„В момента ние сме бомбардирани от информация, която претоварва мозъците ни. Хората искат сигурност. Те искат да знаят кога ще могат отново да се срещат с приятелите си, кога ще има ваксина. Човешкият мозък мрази несигурността, но в крайна сметка ни не знаем отговорите на тези въпроси“, казва Коникова.

Както в покера човек трябва да бъде фокусиран изцяло върху настоящата си ръка, така и в живота трябва да се живее в настоящето, а не в миналото или бъдещето.

„Не може да се фокусирате върху крайния резултат, защото той не е под ваш контрол. Може да се концентрирате върху процеса, по който стигате до него. Крайния резултат не е отражение на качеството на вашия процес. Ако взимате добрите решения, но в крайна сметка нещата не протичат по желания от вас начин, покерът ни учи, че в крайна нещата се изравняват, защото вероятностите са такива. Понякога печелиш, понякога губиш. Разбира се, човек се чувства по-добре, когато печели, но ако не знаете как да се справяте с разочарованието ще бъдете лош играч на покер, а и не особено успешен човек“ казва тя.

Стефани Воза за FastCompany.com

Редактор: Георги Георгиев / Мениджър Нюз