Защо четирилистните детелини са заредени с толкова много късмет? Може би просто защото са толкова редки. По дефиниция намирането на такава е доказателство, че сте удостоени с малко повече късмет за деня.

Но колко редки са те в действителност? Една популярна статистика сочи, че четирилистните детелини са около една на 10 000. Това ги прави около 500 пъти по-редки в сравнение например с червенокосите хора. Това обаче не е напълно вярно по няколко причини.

Първо, цифрите са сравнително по-оптимистични. През 2017 г. екип от изследователи, работещи за уебсайта Share the Luck, извършвата анализ на цели 5,7 милиона детелини и установяват, че вероятността да се намери четирилистна детелина всъщност е по-скоро едно на 5000. Т.е. шансовете ви се увеличават на практика двойно спрямо класическата статистика.

Но дори и в този случай има още фактори. При някои видове детелина - и при внимателно планиране на околната среда - шансовете за отглеждане на допълнителен лист могат да бъдат много по-големи.

"Селекционерите са подбрали сортове, при които до 50 % от листата са с четири листчета", казва Джон Фрет, директор на ботаническата градина на университета в Делауеър, пред Марта Стюарт. "В съчетание с факта, че детелината се разпространява чрез подземни стъбла, голям участък от нея може да расте с повишена способност да произвежда повече листчета, което увеличава шансовете да откриете неуловимата четирилистна детелина."

Да вземем за пример Сузи Мехитариан: австралийка, която вероятно не е могла да повярва на късмета си, когато през 2014 г. се натъква на участък с поне 21 четирилистни детелини в двора си. Ако ливадата ѝ беше типична, вероятността това да се случи би трябвало да е астрономическа - около едно на квинвинтилион, или 1, последвано от 78 нули.

Това звучи почти невъзможно - и все пак научният директор на Австралийската ботаническа градина Брет Съмъръл отбелязва тогава: "Чувам, че това се случва на всеки пет или шест години."

Защо? По принцип наличието на четири листа е рецесивен признак при детелината - а при растенията такива признаци се предават още по-трудно, отколкото при животните. "Човешките хромозоми са в съчетани двойки, докато детелините имат по четири копия на всяка хромозома в клетка", обяснява преподавателят по природни науки и технологии Луис Вилазон пред Science Focus.

"Генът, отговорен за четирилистната детелина, е "рецесивен", което означава, че растението ще произведе четири листа само ако има ген за четири листа на всичките четири хромозоми, което е рядко срещано явление."

В случая на Мехитариан обаче се е случило нещо много необичайно. "Доминантните генни характеристики на растението не са включвали три, а четири листа, което увеличава шансовете това да се случи в един участък", обяснява Съмъръл.

"Не са правени много изследвания в тази област, така че никой не знае защо се случва това", добавя той.

Разбира се, ако ключът е в генетиката, може би е възможно да си създадем свой собствен късмет? Ами ако просто селектираме четири листа вместо три по същия начин, по който хората са създали толкова много други видове през хилядолетията? Но дори и днес, с технологиите за редактиране на гени като CRISPR и огромния напредък в областта на растениевъдството, четирилистните детелини остават недостижими.

"Все още нямаме отговор на въпроса защо", каза миналата година Винсент Пенети, асистент в Колежа по селскостопански и екологични науки към Университета на Джорджия. Въпреки че точните генетични маркери, свързани с отглеждането на допълнителен лист, са известни от повече от десетилетие, обяснява той, самите растения са по-капризни, отколкото предполагате - ако условията на околната среда, като времето или качеството на почвата, не са 100-процента подходящи, вероятно ще се окажете с трилистна детелина.

"[Четири листа] е наистина трудна характеристика", казва ръководителят на Пенети, професорът по научни изследвания от UGA Уейн Паррот. "Ако дневната светлина или температурите не са подходящи, няма да я видите."

Източник: IFLScience