Историята на най-високия водопад в света, открит съвсем случайно

20 май 2019 г., 16:22
5326

Водопадът Анхел е най-високият непрекъснат водопад в света, който се спуска от височина от 979 метра. Анхел е разположен на територията на Венецуела и се намира на ека Чурун. От юни до декември, когато е дъждовният период, Анхел е изключително живописен водопад, докато през останалата част от годината той е тънка струя вода.

Снимка: Vadim Petrakov / Shutterstock

В любопитен документален филм на Би Би Си сър Дейвид Атънбъро разказва невероятната история на Анхел – най-високият водопад в света, открит съвсем случайно.

„През 1935 г., докато пилотира своя еднодвигателен самолет високо над венецуелската джунгла, американският приключенец Джим Ейнджъл се натъква на едно обвито от облаци плато, от което се изливали безброй водопади. След като предприема маневра, за да избегне един от плоските върхове, той се връща, за да хвърли още един поглед. – разказва г-н Атънбъро. - За негова изненада той вижда една изящна струя вода, падаща в саваната далеч под него. Тя падала 15 пъти по-дълго от струята на Ниагара. Разстояние, по-голямо дори от водопада Йосемити. Нещо повече – това е най-високият водопад на земята. Той е кръстен в чест на неговия откривател – Ейнджъл.“

Ключови думи:
Коментари