Представете си как преди 45 милиона години, в тропическа джунгла, един кърлеж се впива в тялото на маймуна и се напива с нейната кръв, а после маймуната го откъсва и захвърля към близките дървета, където той попада върху лепкава смола и постепенно се вкаменява в кехлибар, който учените са намерили днес. Това е най-вероятния сценарий, според ентомолога Джордж Пойнар от държавния университет в Орегон, за вкаменен кърлеж, който е достигнал до нас запазен във времевата капсула на кехлибара.  

Възможно е, на теория, кръвта да е била изсмукана от зайци или други бозайници, но съдейки по размера на еритроцитите в кехлибара, вероятността тя да е от маймуни е по-голяма.

Кръвта в кърлежа още пази и единственият вкаменен паразит, пренасян от кърлежи, който все още живее и днес, Babesia microti. Той заразява кръвта на хора и животни, като може да причини фатална болест, бабезиоза, при хората.

“Този паразит очевидно е живял много милиони години преди да се появят хората, и изглежда е еволюирал заедно с приматите,” коментира Пойнар.

“Формите на живот, които ние може да намерим в кехлибара, могат да ни разкрият толкова много за историята и еволюцията на болести, с които се борим дори и днес”.

Science Alert