Ако вашата цел се върти към вас, не трябва ли да стигнете там по-бързо, пита Science alert?

Спрете за момент и помислете - ако Земята се върти в посока изток с 1180 км/ч., а вие сте на борда на самолет, който лети на запад, не следва ли да стигнете до желаната дестинация по-бързо, тъй като тя буквално идва към вас?

Краткият отговор е "не", защото самолетът също е под влиянието на въртенето на Земята, което значи, че ние се въртим в посока надалеч от целта ни, докато тя се върти към нас.

Объркахте ли се?

Няма страшно, ето малко повече обяснения.

Когато Земята се върти с въпросната скорост на изток, всичко върху повърхността ѝ се движи дори още по-бързо с 1670 км/ч. Дори въздухът отгоре се придвижва с подобна скорост в източна посока. Затова, за да може един самолет изобщо да стигне някъде, той трябва да лети съ скорост, сходна с тази на движението на земята.

Да речем, че той пътува с 160 км/ч - понеже той вече се движи с 1670 км/ч с планетата, тази допълнителна скорост му позволява да издърпа напред и да достигне целта си. От друга страна, ако пътува на запад, той всъщност се движи със скорост 1670 км/ч МИНУС 160 км/ч.

"Да, за да отидете на запад, всъщност се движите на изток. Освен ако не сте на разстояние от не повече от 15 километра от полюсите, защото тогава движение на запад ще ви отведе на запад", обяснява Хенри Райх в това интересно видео. Вижте го, за да научите какво още влияе върху движението ни на големи разстояния.

Във видеото по-долу ще откриете и субтитри на български език!