Близо 60% от хората по света спят на отворена или открехната врата. Някои защото се страхуват от тъмното, други страдат от клаустрофобия, трети искат да им е по-прохладно и да става някакво течение, четвърти просто така са си свикнали. Този простичък навик обаче може да ви коства живота в случай на пожар.

Ако отворената врата може да ви докара в стаята температура от близо 500 градуса по Целзий, то затворената врата ще поддържа в стаята ви температура под 40 градуса. Звучи по-съвместимо с живота, нали? Освен това ще предотврати бързото разпространение на пламъците (евентуално ще имате време да се събудите и да реагирате), намалява значително нивото на токсичния дим, който води до блокаж на белите дробове и задушаване, подобрява нивото на кислород в помещението.

Само си представете колко много синтетични материи и дървени мебели имате в дома си, които биха били идеалната почва за бързото и пагубно разпространение на пламъците. Това води до една печална статистика през последните години – ако преди десетилетие времето, с което разполагате, за да се спасите от пожар, е било около 15 минути, то днес е едва 3! Затворената врата е от ключово значение по време на сън, тя може да ви спаси живота.

Цветелина Велчева по материали от didyouknowfacts.com