Невинен мъж, излежаващ 35-годишна присъда, бе освободен от затвора отчасти благодарение на излъчването на стар епизод на „Ловци на митове“.

През септември 1986 г. двама братя загиват при пожар в апартамент в югозападната част на Чикаго. Брат и сестра успяват да се измъкнат и казват на полицията, че според тях пожарът е запален от съседката им в отговор на смъртта на нейния брат (за който се твърди, че е загинал от ръцете на улична банда, известна като Латинските крале (Latin Kings)), обяснява Innocence Project.

Съседката е разпитана, но тя обвинява 18-годишния Джон Галван, брат му и трети съсед - Артур Алмендарез. Други съседи също обвиняват тримата души и Джон, който по време на пожара е спял в дома на баба си, е арестуван.

Полицията казва на Галван по време на разпита, че ако уличи останалите в престъплението, ще може да се прибере у дома. Впрочем същото предложение е отправено и към Артур. В края на краищата и тримата подписват самопризнания, в които се казва, че са извършили престъплението. В тях те признават, че са хвърлили коктейл Молотов през прозореца на апартамента. По-късно Джон и Артур казват, че тези самопризнания са изтръгнати след физическо насилие, докато третият обвинен допълва, че ги е подписал, докато е бил пиян и без да му бъдат прочетен правата. Впоследствие и тримата са обвинени в убийство от първа степен и палеж при утежняващи обстоятелства.

При признанието на Галван обаче съществува един проблем, който впоследствие ще помогне при отхвърлянето на присъдата. Той твърди, че е запалил коктейла Молотов с цигара. Години по-късно, когато вече е на 39, Галван гледа излъчването на стар епизод на „Ловци на митове“ от килията си и вижда, че това на практика е невъзможно. Шоуто тества холивудски стереотипи, като например дали хвърлянето на цигара в бензинова локва ще я възпламени. След няколко отчаяни опита ловците на митове в края на краищата заключават, че е невъзможно да се запали огън с цигара (те дори я натриват няколко пъти из локвата без успех).

И така, макар и да ви препоръчваме да гасите цигарите си в предназначените за това места, ако се окажете в твърде затруднена ситуация, знайте, че е възможно да го направите и в локва бензин.

Галван се свързва с адвокатката си, която по случайност е гледала същия епизод, и тя се заема с по-задълбоченото проучване на този аспект от случая. Оказва се, че през 2007 г. екип от изследователи от американското Бюро за алкохол, тютюн, огнестрелни оръжия и експлозиви (ATF) е проучвал същото нещо, след няколко души, заподозрени в подпалването на пожари, твърдели, че палежите са предизвикани случайно от цигари. Екипът се опитва цели 2000 пъти да предизвика пожар от бензин с помощта на цигара. Дори пръска бензина върху запалената цигара. Разбира се, напълно безуспешно.

„Въпреки нещата, които виждате в екшъните, пускането на цигара върху следа от бензин няма да доведе до възпламеняването ѝ (ако приемем, че нивата на кислород са нормални и не съществуват необичайни обстоятелства“, казват от бюрото по онова време пред The Scotsman.

„Това е така, тъй като контактът на бензина с най-горещата нажежена част от пепелта е ограничен и рентгеновата термография показва, че тя е изключително локализирана.“

С помощта на няколко експерти по палежи, които потвърждават, че е невъзможно да се запали бензин с цигара, както и свидетели, които признават, че полицейският служите, който е взел показанията, е използвал насилие, юристите на Галван успяват да го оправдаят. Те обжалват присъдите и няколко години по-късно и трите са отменени.

„Случаят на г-н Галван ни показва колко важно е да се създадат механизми от този тип, които да позволяват на хората а се върнат в съда, когато науката се променя или развива, или когато експерти отхвърлят минали показания“, казва Ребека Браун от Innocence Project. „Без тези механизми в много от случаите невинни хора нямат възможност да представят съдебномедицински доказателства за своята невинност след неправомерното им осъждане."

Източник: IFLScience