Американци изобретиха техника, която ще помага при потушаване на пожари. Те успяха да загасят 30-сантиметров пламък само с помощта на електрическо поле.

Една от главните роли за постигнатия ефект е на електростатично заредените сажди. Екипът на Лудовико Кадемартири от Харвардския университет се надява в бъдеще така да могат да се гасят пожари от дистанция с далеч по-малки вреди за сградите и природата.

Изследователите използвали електрически усилвател с пръчковидна сонда. С този апарат създали електрическо поле около пламъка. Огънят угаснал почти веднага. Повторили опита няколко пъти – все със 100-процентов успех.

Причините за феномена са много, но една от тях е, че саждите получават електростатичен заряд и реагират на електрическото поле. Това променя движението на въздуха и устойчивостта на пламъка. В експериментите е използван 600-ватов усилвател – колкото на автомобилна стереоуредба.

В бъдеще огнеборците ще могат да носят в раница малки пожарогасители от този тип и да осигуряват път за спасение на заклещени в пожар хора. Системата не е подходяща за горски пожари, обхванали голяма площ, а за сгради, самолети и подводници.