Огън избухна по океанската повърхност на запад от мексиканския полуостров Юкатан. Причината? Теч от 2 юли на подводен газопровод.

Междувременно от другата страна на планетата – в Каспийско море, мощен взрив разтърси азербайджанското крайбрежие, където са разположени големи петролни и газови находища. Най-вероятната причина за това изригването на кален вулкан - геоложко образувание, представляващо отверстие или кратер в земната повърхност, което постоянно или периодично изхвърля кал, вода и газове.

Огромните и ярки оранжеви пламъци в Мексиканския залив са се вихрили във водата на по-малко от 150 метра от петролна платформа, собственост на нефтения гигант “Пемекс”. Според „Ройтерс“ течът се е възпламенил в 05:15 ч местно време в петък и е бил изгасен в 10:30 ч същия ден.

Никой не е ранен при инцидента, не са изтекли и каквито и да било изкопаеми горива в околната среда. Според вътрешен доклад, видян и от „Ройтерс“, инцидентът е бил предизвикан от „електрическа буря и обилни дъждове“, които са нарушили работата на турбомашините на петролната платформа. „Пемекс“ отбелязва, че пожарът е бил овладян след като е бил напръскан с азот.

За отрицателно време изключително зрелищните видеа от събитието добиха огромна популярност в социалната мрежа. Някои хора в Twitter използваха шокиращите кадри, за да подчертаят опасността, свързана с изкопаемите горива.

„Междувременно хората на власт, наричащи себе си „климатични лидери“, отварят нови петролни полета, тръбопроводи и въглищни централи, и дават нови лицензи за проучване на бъдещи места за сондиране на петрол – заяви Грета Тунберг в Twitter наред с видео кадрите от инцидента. – Това е светът, който ни завещават.“

Само два дни по-късно пожар избухна и в Каспийско море – по крайбрежието на Азербайджан, само на 10 км от газовото поле Умид. Според „Асошиейтед прес“ петролната компания SOCAR, собственост на Азербайджан, не е сигурна какво точно е предизвикало експлозията, но предварителните данни сочат, че основният причинител е кален вулкан.

Калните вулкани не са истински вулкани, тъй като те не произвеждат лава. Обикновено изхвърлят кал, гореща вода и газ. Ако калният вулкан се намира в близост до активна въглеводородна система, както в Азербайджан, то те изхвърлят петрол и естествен газ, които са лесно запалими (например от искри от сблъскващи се скали).

Из Азербайджан и крайбрежието на Каспийско море откриваме около 400 кални вулкана – почти една трета от всички подобни вулкани на света. Според Марк Тингей, експерт по калните вулкани от университета на Аделаида в Австралия, е напълно възможно подобно нещо да е причинило експлозията.

Източник: IFLScience