Американски учени изобретиха "безопасно" течно гориво, което не може да предизвика пожар от случайна искра по време на транспортирането или съхранението му, съобщи в. "Индипендънт" на сайта си.
 
Обикновено при подобен пожар гори не самата течност, а летливите молекули над нея, които се възпламеняват при контакт на кислород и пламък. 

Иновативното гориво се нуждае от електричество, за да се запали, и не се възпламенява лесно от искра или пламъче, показват изследванията, публикувани в "Списание на Американското дружество на химиците". 

"Ако хвърлите клечка кибрит в локва с бензин на земята, парите са тези, които горят... Ако можете да контролирате изпаренията, можете да контролирате дали бензинът гори", обяснява съавторът на изследването Притвиш Бисвас от Калифорнийския университет в Ривърсайд.

Учените променят химическата формула на състава на горивото - вид йонна течност, като заменят хлора в нея с перхлорат. Те са експериментирали, като са доближавали запалка до нея и така установили, че не гори. 

"Температурата на пламъчето от обикновената запалка не е достатъчно висока, за да се запали", казва Юджи Уанг, друг автор на изследването.

Но когато учените приложили електричество към течността и след това доближили към нея огънче от запалка, установили, че горивото се запалва, пише БТА. "Щом изключихме тока, пламъкът изчезна и ние успяхме да повторим този процес отново и отново  - прилагаме напрежение, виждаме дим, запалваме дима, така че той да изгори, след което го изключваме", обясни д-р Уанг.

Една от основните характеристики на горивото е, че то е защитено от случайни, непреднамерени пожари, казаха учените.

Преди горивото да бъде пуснато на пазара, е необходимо да бъде проверена ефективността му с различни видове двигатели. Според учените то може да се използва като примес към обикновено гориво, но трябва да бъде установен процентът, при който остава невъзпламенимо. Обезопасеното гориво ще бъде по-скъпо, ако не бъде намерен начин компонентите да бъдат произвеждани в голямо количество.