Сигурно сте чували за „френския парадокс“ – французите консумират много захар, кафе, сирене, бяло брашно, а и пушат. Значи би трябвало да имат висок процент сърдечни заболявания. Но е тъкмо обратното! В това е парадоксът и учените смятат, че са открили обяснението за него в антоцианините, които французите поемат с прекрасното червено вино.

Е, акай бери съдържа 30 пъти повече от тези багрила в сравнение с напитката на боговете. Ненаситените омега-3, -6 и -9 мастни киселини, които също се съдържат в сериозни количества в южноамериканското растение чудо, пък намаляват риска от коронарни сърдечни заболявания. А фибрите снижават нивото на лошия холестерол, регулират храносмилането и намаляват апетита.

„Сокът от акай е толкова добър… той просто ме прави друг човек“, казва актьорът Матю Макконъхи, една от холивудските знаменитости, които се влюбиха в лилавия плод. Всеки ден го пие и певецът Чака Кан, а се твърди, че Брад Пит отслабнал с помощта на асай 10 кг за два месеца, за да влезе в ролята си за филма „Изгори след прочитане“.

Наистина, бразилското чудо е доста нов герой на трапезата и като хранителна добавка в повечето кътчета по света, така че опитът с него все още не е достатъчен за медицински заключения. Но съставките му не подлежат на съмнение и са многообещаващи. Да не забравяме колко живот кипи в Бразилия, родината на този „извор на живот” – от карнавалите до футбола. Дали и асай бери няма пръст в това?

Автор: Тодор Станчев