По принцип свободните радикали са необходими за живота и не са лоши – когато са в нормално количество. Но станат ли прекалено много, започват да се превръщат в заплаха - на атака се подлагат много молекули, които губят информация и мутират. С тях се свързват стареенето, много болести и здравословни проблеми, вкл. раковите заболявания.

Едни от най-разпространените видове свободни радикали са кислородните атоми, на които липсва един електрон. Когато се размножат прекомерно, в организма започва процес на „окисляване“, принципно подобен на ръждясването на колата. Смята се, че във всяка клетка на тялото всеки ден се произвеждат около 10 хил. свободни радикала.

Как да ги превърнем в безобидни клетки? Като им дадем така нужния електрон - логично. И кой по-точно да им го набави? Досетихте се, антиоксидантите. Те предотвратяват процеса на окисляване, като отдават един електрон на свободните радикали и така ги превръщат в стабилни молекули кислород.

Разбира се, древните индианци не са знаели това. Не са имали и възможността да сравняват антиоксидантните свойства на различни видове храни, както това прави Министерството на земеделието в САЩ. То е разработило скала за измерване съдържанието на антиоксиданти в различни природни растителни храни, наречена Капацитет за абсорбиране на кислородни радикали (Oxygen Radical Absorbent Capacity).

В нея акай бери (лиофилизиран, т.е. замразено-сушен) е на 7. място със 102 700 единици на 100 грама! За сравнение – боровинките са с 6552 единици, ябълките – с 3082, броколито - с 2386.

На какво се дължат тези чудодейни качества на красивото плодче?

Особено важна роля се пада на голямото количество антоцианини, които съдържа – пигменти, които оцветяват плодовете в синьо-лилаво до черно. Има ги в къпините, боровинките, в червеното вино - и са изключително полезни за доброто здравословно състояние на организма, с ясно изразени противоракови свойства.