Сигурно сте чували да казват, че да имаш риби, не е като да имаш домашен любимец, че няма нищо общо с това да отглеждаш куче или котка? По-скоро е приятно хоби. Е, ние сме на друго мнение. Въпреки че рибките не приличат на „традиционните” домашни любимци, ето ви някои причини да се спрете именно на аквариум с рибки.

  • Забавно е да ги наблюдавате. Мнозина ще се съгласят, че наблюдаването на рибки в аквариум е отпускащо и приятно занимание, дори хипнотизиращо. Още повече, че и науката го е доказала. Някои психоаналитици умишлено поставят в кабинета си аквариум с рай-различни шарени рибки, за да придадат повече уют и усещане за домашна атмосфера, каквито са необходими, за да се отпусне пациентът. Освен това, ако се загледате, ще видите, че рибите си имат характер – някои са „единаци”, други търсят компанията на сродни души. Случва се дори да общуват с хората през стъклото на аквариума.
  • По-малко ангажиращи са. Този израз не звучи добре, когато става дума за живо същество – всички животинки заслужават стопаните им да са ангажирани с тях. Но да си говорим честно – начинът ви на живот и свободното време са от ключово значение дали и какъв домашен любимец да си вземете. Ежедневните разходки на кучето или смяната на настроенията на котката ви не могат да се сравнят с грижите и вниманието, които изискват рибките. Особено ако не сте особено социален тип, няма да ви се налага да търсите компания за животинките.
  • Поддръжката на аквариума е приятна. Особено ако те креативна натура. Можете да подходите като към обзавеждане на апартамент, на който правите цялостен ремонт веднъж годишно примерно. Само че без прахоляка и местенето на тонове багаж и мебели. Впуснете въображението си да „обзаведете” аквариума с различни водорасли, камъчета, корали, светлини и всякакви други неща, които ще бъдат не само красиви, но забавни за рибките ви, а и за вас, докато ги наблюдавате. Знаете ли, че някои хора си обзавеждат дома по специални дизайнерски идеи, които много често включват огромни аквариуми с изумително красива цветна флора и интериор
  • Пазят тишина. Няма лаене преди разходка, няма мяукане посред нощ, няма чуруликане от кафеза… кротко и елегантно плуване. Но тук идва и уловката. Ако забравите да нахраните рибките си, те няма да започнат да лаят от глад, за да ви напомнят. Затова е добре да помислите за някакъв вид аларма, който да ви напомня да пускате храна в определено време. Не можете да сложите наведнъж прекалено много с идеята да не забравите после, защото могат да умрат от преяждане.
  • Могат да бъдат оставени сами за дълъг период от време. Всеки собственик на куче или котка се е сблъсквал с проблема как да постъпи, ако му се наложи да пътува за дълго време. Особено ако живее сам. Да го даде на приятел? Да го остави на кучешки или котешки хотел? Да моли някого да идва да го храни и/или разхожда всеки ден? Сложна работа. Е, тук няма да имате такива проблеми. В днешно време има толкова модерни системи, че почти всичко може да бъде нагласявано с таймер (включително храненето). Само за чистенето все още се налага да се грижите сами.
  • Учат децата на отговорности. Това се отнася за всеки домашен любимец впрочем. Рибките изискват специфични грижи все пак, те са деликатни и крехки същества. Животът им зависи от добрата хигиена. Всяка седмица водата в аквариума трябва да се сменя, не бива да допускате да помътнява. Освен това е добре да прехвърлите рибките на друго място, докато чистите със специални препарати стъклата. Добре е също така от време на време да измервате нивото но pH на водата. Да не говорим за ежедневната необходимост от хранене. Учете децата си да изпълняват те тези задължения.
  • Добра тема за разговор са. Ако ви се е случвало да имате някой мълчалив гостенин и да се чудите за какво да си говорите, рибките са винаги добър вариант. Можете да бъдете сигурни, че темата ще бъде подхваната от госта ви. Подгответе се да ви засипят с въпроси!

Това са само някои от предимствата да си вземете рибки.Какъвто и домашен любимец да изберете, не забравяйте, че се нуждае от вашата любов и вашите грижи.

Цветелина Велчева по материали от pet-happy.com