Котките са сред най-предпочитаните домашни любимци. Безспорно правят дома по-уютен, носят спокойствие и радост на стопаните си. Кой не се изкушава да погали мъркаща топка пух? Ето причините, поради които трябва да имате котка у дома:

1. Котките успокояват.

При толкова много стрес и ежедневни проблеми не е ли прекрасно да имате естествен източник на антистрес? Доказано е, че мъркането успокоява и намалява нивата на стреса. Освен това със сигурност ще ви разсеят от неприятните мисли, щом се приберете у дома.

2. Котките са лесни за отглеждане.

Те могат да се грижат за себе си сами. Дори малките котенца знаят как да се мият и правят тази процедура в голяма част от времето, в което са будни. Котката може лесно да бъде научена как да използва тоалетната. Не се нуждае от разходки. Може да спи през по-голямата част от денонощието

3. Котките са независими.

Тези създание понякога имат нужда от лично пространство – точно както човекът. Те са идеалните домашни любимци за работохолици и заети хора, които не могат да обръщат много внимание на своя домашен любимец и да го разхождат.

4. Те хващат мишките.

Котките ловят гризачите - все пак са родени ловци. Интуитивно разбират как да хванат мишки, плъхове и дори някои насекоми. Е, вярно, че не сте застраховани да получите мъртво животно в краката си, но това е израз на обич.

5. Котките мъркат.

Научно доказано е, че котешкото мъркане е полезно за човешката психика, успокоява, отпуска, приспива. Повдига настроението и ви кара да се усмихнете дори когато сте разстроени или изнервени. Всичко това значително намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

6. Котките не осъждат.

Котките не се интересуват от това, което правим днес, от прическата, облеклото, грима и дори настроението. Ако станете пълноправен собственик на котка и веднъж спечелите доверието й, тя ще ви обича през целия си живот.

7. Котка в къщата - голяма терапия!

Общуването с пухкав любимец помага бързо да се справите с трудната ситуация. Котките могат да избавят човек дори от симптоми на физическа болка. Неслучайно котките лягат на мястото, където ви боли – ето колко интуитивни същества са.

8. Котките са толкова сладки!

Особено когато спят. Абсолютно очарователни! Те са първото нещо, което виждате всяка сутрин, когато се събудите - малка пухкава топка любов, втренчена във вас и в очакване на нови приключения.

9. Котките - добри приятели на децата.

Доказано е, че общуването с котки оказва положителен ефект върху децата, които страдат от психични заболявания или аутзъм. Котката става добър приятел на детето, което иначе среща трудности да си намери другарче. Често децата се страхуват да спят сами в стаята си. Решението на проблема – мъркаща и гальовна котка, с помощта на която всички кошмари се изпаряват.

10. Има с кого да си говорите.

Котката е отличен събеседник. Тя просто си лежи и слуша. Това е добре, когато имате нужда да споделите с някого и просто да излеете проблемите си без досадни съвети, критика или задни мисли.

Цветелина Велчева по материали от Bright Side