Въпреки че някои животински видове могат да оцелеят с минимално количество сън, всички познати видове живи организми на планетата (включително растенията) спят. Безсънието не само, че забавя функциите на мозъка ни, но може и да ни разболее. На времето в някои комунистически държави това е било едно от мъченията, прилагано върху задържаните.

От всички животни на света обаче котката е най-големият любител на спането. Всички котки, включително големите (лъв, тигър, гепард, леопард и т.н.), са спринтьори по природа. Понеже изразходват много енергия в придвижването си, се нуждаят и от много почивка между спринтовете. Това отчасти е и причината котките да се нуждаят от толкова много сън.

  • Малките котенца обикновено прекарват около 12 часа на денонощие в спане.
  • Порасналите котки спят между 7 и 12 часа на денонощие, но някои дремват и до 15.
  • Възрастните котки спят също над 10 часа, но сънят им е накъсан и не толкова спокоен.
  • В допълнение котките прекарват още 4-8 часа на ден в състояние на дрямка (блажено мижат със затворени очи). Това не е спане за тях, въпреки че стопаните им често го определят като такова.

Ето някои от факторите, които са пряко свързани със спането при котките:

  • Силна светлина. Имайте предвид, че котките са чувствителни на светлина и реагират активно. Колкото по-светло е, толкова по-малко спят. Затова не се учудвайте, че през пролетта котката ви става по-активна, а когато е мрачно и облачно навън, не е чудно да прекара и цял ден в сладка дрямка.
  • Дейност от всякакво естество. Ако обръщате повече внимание на котката си, занимавате се с нея, говорите й, играете си, то със сигурност ще бъде по-малко сънлива. По този начин по-голямата част от часовете, нужни й да се наспи, ще бъдат разположени през нощта. Нали не ви е особено приятно да ви буди посред нощ с драскане по вратата?
  • Количеството храна. Ако намалите количеството на храната, което й давате, котката ви ще спи по-малко и няма да бъде толкова мързелива. Най-добрият вариант е да й давате по-малки порции и да се уверите, че има достатъчно физическа активност преди всяко хранене.
  • Здравословни проблеми. Съществуват здравословни състояния, които предразполагат котката към сънливост. Възрастните котки страдат от различни нарушения в нервната система, функцията на мозъка отслабва, появяват се различни проблеми със ставите и т.н. Всичко това малко или много прави котката ви по-склонна да прекарва времето си унесена  в дрямка.

В общи линии, каквото и да правите, котката ви ще си набави необходимото количество часове за сън. Най-важното е да се стараете да намалите съня през деня, за да се насладите на спокойна нощ.

Цветелина Велчева по материали от pet-happy.com