Когато домашният ви любимец е разтревожен или уплашен, е не само неприятно и мъчително за стопаните, но също така според изследванията е и вредно за здравето на четириногия ви приятел. С особена сила това важи за кучетата, затова сме подбрали няколко съвета, които биха могли да ви помогнат в ситуации, когато видите пухкавия тревожен.

Фойерверки, силен или внезапен шум, посещение при ветеринаря – източниците на стрес за домашния ви любимец са най-различни. Но фойерверките са сред най-стресиращите изживявания за всяко животно. Особено за кучетата.

Какво да направите?

1. Не му се сърдете, ако изведнъж се шмугне под масата или се метне върху дивана. Или върху вас. Препоръчваме ви, вместо да се любувате на фойерверките, да обърнете внимание на кучето си и да опитате да го успокоите.

2. Вдигнете го. Ако знаете, че когато гушнете домашния си любимец, той се успокоява, направете го. На път за ветеринаря например. Дайте му лакомство. Погалете го и му дайте да разбере, че сте до него. Прегръдката е успокояваща не само за хората, но и за животните.

3. Използвайте специална наметка. Може да бъде някое леко одеяло, шал или нещо, което ви е удобно. Изследванията сочат, че при силен шум кучето се чувства по-спокойно, когато има нещо но гърба си. А ако знаете кога се очаква силният шум, предварително му сложете наметката.

4. Пуснете му музика. Учените са стигнали до извода, че този метод е най-ефикасен при котките. Но и при кучетата помага. Съществува дори специално реге за кучета. Пробвайте следващия път в кабинета на ветеринаря, за да премине много по-леко и приятно посещението ви там.

5. Изследванията сочат, че ако няколко пъти в седмицата възпроизвеждате неприятни за домашния си любимец звуци, той се учи да преодолява страха си към тях. Например опитайте да пускате прахосмукачка или звуци на гръмотевична буря през телефона си. През цялото време му се усмихвайте и го галете, за да е спокоен.

6. Дайте му лакомство. Особено когато отивате при ветеринаря. Нека си знае, че след процедурата го очаква сладка награда. По този начин част от мозъка му ще е насочена към момента на лакомството и приятното очакване.

7. По-малко храна преди прегледа. В деня преди прегледа е препоръчително да намалите количеството храна, което обичайно давате на домашния си любимец. По този начин ще реагира още по-добре на лакомствата, които сте му приготвили като награда след процедурите.

Bright Side