Собствениците на домашни любимци са способни да изразят любовта и привързаността си както никой друг. Въпреки това изследователите предупреждават, че поведението ни понякога вреди на косматия ни приятел. Вижте какво не бива да правите:

1. Да го гушкате и целувате по всяко време.

Всеки път, когато минем покрай кучето или котката си, ни обзема неистово желание да го сграбчим и нагушкаме. За съжаление, за животните това е изключително стресиращо, необяснимо и неприятно преживяване.

Съветът ни: Можете да научите домашния си любимец да отговаря на определени команди, така че при изпълнението им да очаква да бъде вдигнат и гушнат. Така и двете страни ще бъдат доволни.

2. Да го будите, когато ви скимне.

Така, както се стараете да пазите тишина, когато някой от семейството спи, по същия начин трябва да се отнасяте и към съня на косматия си приятел. Не забравяйте, че внезапното събуждане е ужасно стресиращо за него.

Съветът ни: Не е нужно да го завивате като бебе и да го наглеждате час по час, достатъчно е да не смущавате почивката му без основателна причина.

3. Постоянно да го зяпате.

Само си представете някой да се пули във вас по цял ден – няма да ви бъде приятно, нали? Не мислете, че с животните е различно. Още повече, че при тях продължителното втренчване обикновено предвещава опасност или предстояща схватка.

Съветът ни: Съзерцавайте домашния си любимец незабелязано и ненатрапчиво. Избягвайте да го гледате директно в очите, защото това със сигурност би го изнервило.

4. Да му се карате за храна.

Колко пъти ви се е случвало да оставите или да забравите нещо апетитно на кухненския плот? След минута вече няма да го намерите. Преди да се скарате на сладкия крадец и да го накажете, се замислете добре. Животните имат инстинкти, които не могат да потискат, защото нямат механизъм за самоконтрол.

Съветът ни: Не провокирайте и не изкушавайте домашния си любимец с надеждата, че ще се научи да се владее. Свикнете да оставяте храната за вас в хладилника. Да не говорим, че някои от човешките храни са силно вредни за животните.