Позната картинка: котката скача върху масата и бута кристалния пепелник или стъклената ваза, или порцелановата чиния, или каквото друго намери „под лапа” – за предпочитане чупливо. Интернет пространството е залято от клипчета с подобно съдържание и всички имат стотици хиляди гледания.

Какво става тук? Дали пък котките не са подли същества, чиято цел номер едно е да разрушат всичко ценно, което притежавате? Очевидно имат представа какви ги вършат. В редовете по-долу ще потърсим причината за това котешко поведение, както и за начина да го спрем. 

Защо котешките лапи са неудържимо привлечени от предметите?

Да потупват предметите с лапа и да ги бутат е в природата на котките. Още от 12-ия ден от живота си котенцата започват да проявяват интерес към всичко, което се движи или не се движи, и да го бутат при всяка възможност. Играта с предметите чрез побутване и потупване с лапа е част от природата на котките, което означава, че го правят, без някой да ги учи. Това им помага да развият ловните си умения, както и да опознаят света, който ги заобикаля – особено законите на физиката.

В такъв случай е просто въпрос на време, преди котката ви да скочи на масата и да бутне нещо оттам. Помните ли реакцията си, когато се случи за първи път? Вероятно сте се развикали или сте й направили забележка като на човек, или сте заснели клипче, или сте се разсмели. При всички положения действието й е имало последствия – привлякло е вниманието ви.

Търсенето на внимание е често срещано при домашните котки. Колкото и парадоксално да звучи, отрицателната реакция за тях е за предпочитане пред никаква. Да, точно така: отегчените котки изпитват истинско удоволствие от негативните реакции на своите стопани.

Открие ли веднъж котката ви връзката между бутането на предметите и вашата реакция, трудно може да бъде спряна. Да обобщим:

  1. Котките обичат да побутват с лапа предмети.
  2. Понякога тези предмети се намират на високо място, откъдето падат.
  3. Стопаните се ядосват.
  4. Котката научава, че бутането на предмет на земята е магнит за внимание.
  5. Котката продължава да го прави.
  6. Стопаните се ядосват още повече.
  7. Котката е на седмото небе от радост.