Според скорошни проучвания хората, които имат домашен любимец, се справят много по-добре със стресовите ситуации в сравнение с тези, които нямат. Тъй като здравето на косматия ви приятел е във ваши ръце, е важно да обръщате внимание на детайлите и да не пренебрегвате някои тревожни признаци.

1. Кашляне

Понякога кучето или котката страдат от влажна кашлица, която не е опасна и обикновено отшумява в рамките на 2 седмици. Постоянната кашлица обаче (продължаваща повече от 3 седмици) не е нещо, което би трябвало да пренебрегнете. Хроничното кашляне може да е сигнал за проблеми със сърцето или белите дробове, бронхит, пневмония и др.

Обръщаме внимание, че учените препоръчват кашлицата да се консултира с ветеринар от самото начало при малки кученца, котета или породи със сплескана муцуна като булдог, боксери и др.

2. Повръщане

Котките и кучетата повръщат от време на време. В някои случаи обаче това може да е сигнал за здравословен проблем като гастрит, панкреатит, бъбречна или бактериална инфекция.

  • Котките имат навика понякога да повръщат топки косми, но ако се случи повече от веднъж месечно, консултирайте се с ветеринар.
  • Кучетата могат да повърнат, ако са преяли, но ако се случи повече от веднъж на ден, консултирайте се с ветеринар.

Ако видите кръв в повърнатото, не отлагайте прегледа – може да става дума за погълнат остър предмет, който е нанесъл поражение на някой орган или просто дразни стомашната лигавица.

3. Подут корем

Наистина подутият корем може да означава просто, че домашният ви любимец е прекалил с лакомствата, но това може да бъде и признак на перитонит, хормонален дисбаланс, вътрешно кървене и др.

Необяснимото подуване в областта на корема може да бъде животозастрашаващо, защото притиска гръдната кухина и води до затруднения с дишането.

4. Апатия

Ако домашният ви любимец по принцип е активен, игрив, любвеобилен и изведнъж престане да проявява интерес към любимите си занимания или към храна, това може да бъде симптом на много по-голям проблем като диабет, хипогликемия, анемия. Потърсете веднага мнението на ветеринар.

5. Превъзбуда

Прекалената активност също не е добър знак. Ако домашният ви любимец изглежда не само превъзбуден, но раздразнен, объркан, уплашен без видима причина, не отлагайте, а го заведете на ветеринар, за да изключите краста, проблеми със сърцето и различни вируси.

6. Необяснима загуба на тегло

Отслабването в рамките на нормалното не би трябвало да ви тревожи, но ако кучето или котката ви отслабне видимо за кратко време, без да има видима причина за това, не си затваряйте очите. Ветеринарите ще ви кажат, че ако домашният любимец загуби 10% от теглото си, трябва да се направят изследвания за нарушение в обмяната на веществата, проблеми с бъбреците или дробовете, рак. 

7. Прекалено слюноотделяне

Съществуват редица здравословни проблеми, които могат да доведат до засилено слюноотделяне. Най-честата причина за това е болка или сърбеж, които могат да са причинени от настинка или алергия.

  • Ако кучетата облизват странни повърхности, вероятно страдат от гастроентерологичен проблем.
  • При котките „плюнченето” обикновено е провокирано от психически проблеми като скука, раздразнителност, компулсивно разстройство.

А вие колко често водите домашния си любимец на ветеринар?