Ако искате да декорирате аквариума си с екзотични и красиви рибки, то този материал е специално за вас.

Gallery
Арована

Представителите на семейство Араванови имат костеливи глави и издължени глави, покрити с големи тежки люспи с мозаечна шарка. Дорзалната и аналната им перка са дълги, докато пекторалната и вентралната — малки. Те са се приспособили към директното дишане на въздух, засмуквайки го в плавателния си мехур, който подобно на белодробната тъкан е покрит с кръвоносни капиляри. 

Достига големи размери, съответно - ще ви е нужен адекватен аквариум. Хубаво е да са обградени от водорасли, пясък и камъни.

Снимка:  Mr. SUTTIPON YAKHAM / Shutterstock

Gallery
Тигрова риба

Датноидът произлиза от водите на Индонезия и Тайланд. Нарича се още Тигрова риба заради големите си райета по тялото. Ще се нуждаете от голям аквариум заради нея, тъй като расте до 65 см. Освен това е хубаво да се пресъздадат условията на естествения й хабитат. Обича да се крие и да дебне плячката си, но може да се гледа заедно с други по-малки рибки.

Снимка: Vladimir Wrangel / Shutterstock

Gallery
Пресноводен скат

Произхожда от Амазонка. Миролюбива риба по природа. Яде всичко и обича да се крие, където намери за добре. Достига 1 метър като размер, затова ще се нуждаете от голям аквариум. Има чувствителна кожа. Съответно - на дъното му трябва да има единствено и само фин пясък.

Снимка: MP cz / Shutterstock

Gallery
Ашолотъл

Ашолотъл води началото си от Мексико. Известен е още като мексикански саламандър. Това е едно наистина уникално и екзотично същество, което се храни с насекоми, червеи и рибки. То трябва да споделя аквариум единствено с други по-големи риби. Подобно на скатът и той има чувствителна кожа и трябва да живее върху фин пясък. За отглеждането на ашолтолът ще ви е нужен поне 40-литров аквариум.

Снимка: Eric Isselee / Shutterstock

Gallery
Tetraodon nigroviridis

Среща се в югоизточна Азия. Покрита е с черни и кафяви петна и е популярна заради интересното си поведение. Живее над 10 години, но изисква специални грижи. Има навика да атакува други риби, затова е най-добре да е сама.

Снимка: Norrapat Teapnarin / Shutterstock

Gallery
Цветен рог

Произхожда от Малайзия. Тези цихлиди са хибриди и са особено популярни сред любителите на рибите заради големия си размер и разнообразните си комбинации от цветове (синьо, червено, розово, жълто, оранжево…). Месоядни и агресивни са.

Снимка: jeep2499 / Shutterstock

Gallery
Малавийска цихлида

Среща се в източна Африка и езерото Малави. Отличават се с ярки цветове и очарователно поведение. Аквариумът трябва да пресъздава максимално естествения им хабитат – камъни, места за криене, растения, пясък и т.н.

Снимка: Grigorev Mikhail / Shutterstock

Gallery
Син омар

Среща се във Флорида. Достига 12-17 см. Обича да изследва света около себе си, затова му създайте необходимите условия в аквариума – места за криене и катерене например. Живее до 5 години. Агресивен е и може да нападне другите рибки.

Снимка: Calek / Shutterstock

Gallery
Оскар

Още една цихлида. Среща се в Южна Америка. Популярният тигров оскар има ярки оранжеви разцветки, допълнени от малко черно. Съществуват дори албиноси, червени и жълти оскари. Нужен ви е голям 200-литров аквариум (най-малко). Месоядни са. Дръжте ги най-добре само с други южноамерикански цихлиди.

Снимка: Ekaterina V. Borisova / Shutterstock