В сряда ярка огнена топка озари нощното небе над Великобритания и Ирландия. Небесният спектакъл, заснет от мнозина, вече се проучва от учените. Все още не се знае дали става дума за космическа скала или космически боклук.

„На този етап нямаме представа дали огнената топка над Шотландия е метеорит или космически боклук. Тя пада под изключително плитък ъгъл, била е видима дълго (20 секунди) и се фрагментира доста“, казва д-р Люк Дейли, лектор по планетарна геонаука към Глазгоуския университет.

„За момента по-скоро клоним към метеорит – макар и да е бавен, скоростта му все пак не е малка. Един типичен голям космически боклук ще пресече небосвода за около 2 минути, а не за 20 секунди. Освен това бихме очаквали от космическия боклук да се фрагментира още повече. Надяваме се, че скоро ще направим необходимите изчисления за неговата скорост и орбита и ще знаем с по-голяма сигурност дали това е било космическа скала или не.“

Метеорологичната служба на Великобритания обаче клони по-скоро към космически отломки.

Ако действително е метеор, то най-вероятно той е оставил след себе си някакъв метеорит (досущ като прословутия метеорит Уинчкомб, открит благодарение на усилията на UK Fireball Alliance. Ако част от огнената топка е достигнала до шотландска почва, това ще е първият метеорит, откриван в страната за последните 100 години. Учените обаче не бързат да се радват.

„За съжаление, независимо за какъв обект става дума, фактът, че влиза под толкова плитък ъгъл, означава, че най-вероятно е изгорял изцяло – дори и нещо да е оцеляло, то сигурно си е проправило път до дъното на Атлантическия океан“, допълва д-р Дейли пред IFLScience. „Ето защо, уви, все още няма планове да бъде търсен. Веднъж щом получим повече данни и добием по-ясна представа за какво иде реч, ако нещо е оцеляло и ако е паднало на земя, със сигурност ще се опитаме да го намерим. За момента обаче просто гледам отново и отново невероятните кадри с тази огнена топка.“

Много е вероятно през идните години броят на огнените топки, които озаряват небосвода ни, да се увеличи благодарение на огромния брой обекти (включително множеството сателити на Илон Мъск и компания), които се изстрелват в космоса постоянно.

Източник: IFLScience