Огнената топка, която озари небесата над Папуа Нова Гвинея през 2014 г., се оказа бързодвижещ се обект от друга звездна система. Това сочат ново разсекретени документи на US Space Command (USSC).

Обектът – малък метеорит с диаметър 0,45 метра – се врязва в атмосферата на Земята на 8 януари 2014 г. Преди това той се е движел през космическото пространство с 210 000 км/ч – скорост, която надвишава многократно средната скорост на метеорите, орбитиращи в Слънчевата система. Това сочи изследване на конкретния обект, публикувано през 2019 г. в arXiv. Според него на базата на скоростта на малкия метеор, както и на траекторията на неговата орбита, можем да кажем почти категорично (99 процента), че обектът е гост от друга звездна система от Млечния път.

Научният труд обаче така и не преминава през процедура за анонимно рецензиране, тъй като част от данните, необходими за потвърждаването на изчисленията на специалистите, са били засекретени от американското правителство.

Сега обаче учени от USSC потвърждават официално откритията на екипа. В документ от 1 март, споделен в Twitter на 6 април от лейтенант-генерал Джон Е. Шоу, анализът на огнената топка от 2019 г. е бил „достатъчно прецизен, за да се потвърди междузвездната траектория“.

Това потвърждение от своя страна превръща метеора от 2014 г. в първия междузвезден обект, засичан някога в Слънчевата система. Неговото откриване прехожда това на Оумуамуа с около 3 години.

Източник: Science Alert