Миналата сряда, на около 100 км южно от тасманийското крайбрежие на Австралия, екипът на изследователския плавателен съд Investigator забеляза нещо невероятно.

В 21:21 ч местно време ярък зелен метеор озари небето, малко преди да се разпадне над Тасманийско море. Ако нещо въобще е успяло да оцелее пътя през атмосферата, най-вероятно вече се намира на дъното на морето.

За наше щастие, това зрелищно събитие бе заснето от камерата на Investigator, която предава на живо 24/7.

„Метеорът пресича небето директно пред кораба, след което се разпада – невероятно е да се наблюдават тези кадри и ние имахме огромния късмет да заснемем всичко – казва Джон Хупър от Австралийската държавна асоциация за научни и приложни изследвания (CSIRO). - Размерът и яркостта му бяха невероятни“.

Уви, кадрите са черно-бели и не можем да видим зеления цвят на метеора. Оказва се обаче, че подобно оцветяване не е толкова рядко, колкото човек би предположил. Всъщност, по-рано тази година друг зелен метеор озари небето над Австралия. „Много от нашите огнени топки позеленяват, след което придобиват оранжев оттенък, докато навлизат по-надълбоко“ в атмосферата, казва Елеонор Сансорм, ръководител на проекти в Desert Fireball Network.

Въпреки че цветът не ни разкрива почти нищо за самия метеорит, силната яркост на огнената топка е индикация за неговия размер и скорост.

„Всяка година над 100 тона естествени космически отломки навлизат в земната атмосфера – коментира астрономът Глен Нейджъл. – Повечето от тях остават незабелязани над ненаселените райони като Южния океан.“

На пръв поглед това количество е стряскащо, но е малко вероятно малките метеорити да предизвикат каквито и да било проблеми за нас, земляните. NASA разполага със списък на големи астероиди, които следи постоянно, но по-дребните изгарят в атмосферата и не оставят почти никаква следа след себе си.

Източник: Science Alert