Земята постоянно под прицел от космически скали. Някои ни подминават, други се разбиват през атмосферата и изгарят под формата на ярки огнени топки на нашия небосвод. Понякога обаче тези обекти ни навестяват съвсем за кратко и буквално отскачат от земната атмосфера.

Същинска рядкост е да се заснеме подобна гледка. За щастие обаче точно това успява да направи Световната метеорна мрежа в ранните часове на 22 септември в небето над Германия и Нидерландия. Според Европейската космическа агенция метеороидът се е доближил до височина от 91 км – много по-ниско от орбитиращите около планетата сателити – след което е отскочил и се е върнал в космическото пространство. Движел се е със скорост от 34.1 км/с.

Подобно нещо се случва едва няколко пъти в годината (за разлика от хилядите метеори, които озаряват небето). Но как точно? Първо, космическото тяло трябва да навлезе в атмосферата под доста плитък ъгъл – точно както когато играете на жабки с плоско камъче в езерото или морето. Освен това трябва да запази своята скорост, за да успее да се измъкне от земната гравитация (т.е. тя трябва да е по-голяма от 11.2 км/с).

Само защото не докосват земята, не значи, че тези обекти са напълно безвредни.

Според ново изследване, публикувано по-рано тази година, основният виновник за Тунгуското събитие от 30 юни 1908-а, е бил именно подобно космическо тяло, което е навлязло в земната атмосфера, предизвикало е мощна ударна вълна и след това е отскочило обратно в космическото пространство (факт е, че няма каквито и да било следи от кратер). Последиците са налице – близо 2150 кв км от сибирската гора са буквално изравнени със земята, а трусовете, които предизвиква, са усетени чак във Великобритания и САЩ. Смята се, че са били отделени 30 мегатона енергия - достатъчни за заличаването на цял град.

Източник: IFLScience