Кое е по-голямо? Рона или кета? Генералната конференция по мерки и теглилки (CGPM) прие днес нови представки за изразяване на порядъци на величината, малки или огромни, които стават все по-често срещани в съвременната наука, съобщават Асошиейтед прес и Франс прес. 

Бързият научен напредък и огромното количество данни, съхранявани в интернет, смартфоните и облака, означават, че самите термини, използвани за измерване на теглото и размерите на нещата, също се нуждаят от разширяване. 

Това е първият път от повече от три десетилетия, когато Международната система единици (SI), създадена през 1960 г. и по-известна като метрична система, приема нови представки.

И докато хората са запознати с префикси като кило или мили, само учените използват зета или йота. Те са въведени през 1991 г., когато химическата общност изпитва необходимост да изрази количества молекули от този порядък. Но дори и йотата вече не може да задоволи нуждата от изразяване на все по-големи порядъци на величината поради разрастването на цифровите технологии.

"Новите предпоставки са за най-големите и най-малките нива, измервани някога. През последните 30 години сферата на данните нарасна експоненциално и учените, занимаващи се с тях, осъзнаха, че вече няма да разполагат с думи, с които да ги описват. Тези термини са бъдещето", каза д-р Ричард Браун, ръководител на отдела по метрология в британската Национална физическа лаборатория, който предложи четирите нови префикса.

Това са огромните "рона" (27 нули след единицата) и нейният по-голям брат "кета" (30 нули след единицата). Техните аналози с "размерите на мравка" са "ронто" (27 нули след десетичната запетая) и "кекто" (30 нули след десетичната запетая), представляващи по-малките числа, необходими за квантовата наука и физиката на частиците.

Браун представи новите префикси на официални представители от 64 държави, участващи в Генералната конференция по мерки и теглилки във Версай, край Париж, които ги одобриха наскоро, пише БТА. Конференцията, която се организира на всеки четири години във Франция, е върховният орган на Международното бюро за мерки и теглилки. Новите условия влизат в сила незабавно.

С добавянето на новите предпоставки вече може да се каже, например, че Земята тежи шест ронаграма, масата на електрона е един ронтограм, а тази на Юпитер - два кетаграма. Един байт данни в мобилен телефон увеличава масата му с един кектограм. "И колкото и да е невероятно, диаметърът на цялата видима вселена е само един ронаметър", казва Браун, цитиран от Асошиейтед прес. 
 
Ученият добави, че новите имена не са избрани случайно: първата буква на новите представки трябва да бъде такава, каквато не се използва в други префикси и единици. Свободни са били само "r" и "q".