Бременността е голямо щастие, но в същото време изпитание и тест за женското тяло.
Едно от честите оплаквания е подуване и тежест в краката, болка и дискомфорт в коленете и в гръбначния стълб.
Защо се случва това? Специалисти обясняват и дават съвети.

Какво се случва с краката

През бременността бъдещата майка може да наддаде 15 кг. и дори повече,  а около 4 от тях са течност. Близо литър и половина се натрупва в подкожната и съединителната тъкан.

Тъй като бебето обикновено не е разположено симетрично, центърът на тежестта се измества напред и настрани.
Тези естествени промени „преразпределят“ товара. Натискът върху коленете и краката се увеличава значително. Гръбначният стълб се накланя рефлекторно, изкривява се и възниква сколиоза.
Намесват се и хормоните. Нивата им се променят. Тялото постепенно се подготвя за раждането, връзките и фасциите (съединителните мембрани на мускулите и сухожилията) стават по-меки и по-еластични. Съединителната тъкан, която държи костите на крака във физиологично положение, може да се „разтегне“.
Под въздействие на гравитацията самият крак като че ли „се раздува“.
През втората половина на бременността се добавя и друг сериозен проблем – отоците. Матката увеличава многократно размера си, а това нарушава кръвотока на долните крайници.
В този период жената се движи по-малко, а това само влошава ситуацията.
Всички тези промени, които са неизбежни и при нормална бременност, могат да доведат до болки в стъпалата и коленете, мускулни крампи и разширени вени.
Наднорменото тегло пречи на кръвообращението, отпуска стените на кръвоносните съдове и е предпоставка

вените да се разширят допълнително 

По-застрашени са тези, които във фамилията си имат майка или баба с подобно заболяване.
Добрата новина е, че обикновено 6 месеца след раждане вените на част от жените се възстановяват. Има и „но“ – за друга част от жените разширените вени остават „наследство“ от първата бременност, а след втората състоянието допълнително се влошава. „Принос“ имат всички хормонални препарати и анти-бебе таблетки, които жената е пила през някой период от живота.

Сводът на стъпалото спада,

явява се плоскостъпие, което променя походката. При ходене може да има болки, тежест и дискомфорт в краката.
След раждането връзките се възстановяват, но в същото време патологичните изменения в положението на костите и ставите не преминават от самосебе си.
Важно е да не пропуснете този момент и навреме да възстановите симетрията на гръбначния стълб и на костите на стъпалото.

Продължава на страницата на Новите родители