Мълниите не са характерни единствено за Земята. Те могат да бъдат наблюдавани и на други места в Слънчевата система, но някои от най-впечатляващите се образуват на най-голямата планета. Юпитер се отличава с атмосфера, изпълнена са бушуващи облаци и гигантски бури, в рамките на които може да се образува мълния. И понякога имаме късмета да я заснемем.

Тази снимка, представена съвсем наскоро от NASA, е направена от „Джуно“ на 30 декември 2020 г. по време на неговото 31-во близко прелитане край газовия гигант. Обработена е от Кевин М. Джил, който е използвал суровите данни от инструмента JunoCam на борда на космическия апарат. По това време „Джуно“ се е намирал на 32 хил. км над облаците на Юпитер - в близост до северния полюс на 78 градуса географска ширина.

Яркозеленият цвят на мълнията със сигурност е странен. Възможно е това да е артефакт от обработката на цветовете, въпреки че има и цветни мълнии. Атмосферните частици могат да променят цветовете. Това често се наблюдава на Земята при вулканичните мълнии, където въздействието на пепелта може да добави оттенъци на синьо, лилаво и люляково. Може би аналогичен ефект действа и на Юпитер.

Принципът на мълниите е един и същ и на Земята, и на Юпитер, тъй като мощни електрически разряди се разпространяват през облаците. Образуването им обаче е малко по-различно. На Юпитер облаците представляват смес от амоняк и вода и повечето мълнии се формират при полюсите, докато на Земята облаците са съставени от водни пари и мълниите обикновено удрят повече на екватора. В световната столица на мълниите, Кататумбо в Южна Америка, годишно падат 1,6 милиона мълнии.

През следващите месеци вероятно ще видим още мълнии на Юпитер, тъй „Джуно“ ще прелети над нощната страна на планетата, където тези електрически метеорологични явления ще могат да бъдат забелязани по-лесно.

Източник: IFLScience