Вчера човечеството постигна нещо ново и невероятно – при това на цели 11 млн. км от дома.

След дълги години на подготовка космическата сонда DART (Double Asteroid Redirection Test) най-накрая се разби в малкия спътник Диморф, намиращ се в орбита около астероида Дидим. Това бе първият опит на човечеството да отклони пътя на космически обект със значителни размери.

Видяхме как изглежда моментът на сблъсъка, но как е изглеждал той от гледната точка на наблюдател, намиращ се в района?

Нови снимки показват точно това.

За да наблюдава въздействието и ефектите върху Диморф непосредствено след сблъсъка, NASA прикача към DART италианския сателит LICIAcube, оборудван с две оптични камери – LEIA и LUKE. Малко преди сблъсъка LICIAcube се отделя от DART и успява да заснеме цялото забележително събитие.

На снимките големият и ярък обект е астероидът Дидим. Деликатните и подобни на нишки линии представляват струи от прах, изригващи от Диморф в резултат от сблъсъка. Изображенията би трябвало да покажат каква част от Дидим е унищожена и дори да разкрият информация за неговия състав.

Тези данни ще помогнат на учените да планират бъдещите мисии за пренасочване на астероиди и да прецизират технологията.

„Сега науката може да започне“, заяви планетарният учен Катарина Мижкович от Университета Къртин в Австралия.

В края на краищата, не разбиваме космически апарат в астероид просто за забавление. Целта на мисията е да тества способността ни да променяме посоката на движение на астероиди, които знаем, че един ден ще се блъснат в Земята.

Сега учените ще наблюдават в промени в движението на удареното тяло. Всъщност именно поради тази причина е избран Диморф (с диаметър 160 м), който се завърта около Дидим (с диаметър 780 м) веднъж на 11,9 часа.

Ако Диморф бе самичък, щеше да ни е изключително трудно да измерим дребните промени в движението му с помощта на наземните телескопи. Фактът обаче, че се намира в орбитата на друго тяло и орбиталният му период ни е пределно известен, ще улесни значително наблюденията.

„От този конкретен сблъсък можем да научим повече за механиката на ударите в малки обекти, трансфера на инерция и способността да променяме по изкуствен начин орбитите на астероидите“, казва Мижкович.

„Това не е правено до момента… Нуждаехме се от широкомащабен експеримент, за да подкрепим откритията си с истински данни. Целта е да се уверим, че ако един ден срещу Земята се насочи опасен астероид, ще знаем какво да правим.“

Източник: Science Alert