Миналата седмица космическият апарат DART на NASA се разби умишлено в повърхността на Диморф - малък обект, намиращ се в орбитата около астероида Дидим. Целта на мисията бе да се провери дали можем да променим орбитата на потенциално опасен астероид. Въпреки че е все още рано да заявим категорично дали сме успели, астрономите не престават да получават най-различни данни за събитието.

Сега изследователи, работещи с Южния астрофизически изследователски телескоп (SOAR) на Националната научна фондация в Чили, заснеха двойния астероид и установиха, че сблъсъкът е довел до образуването на опашка от отломки. Едва два дни след удара тя се разпростира на повече от 10 000 км. Учените смятат, че преди да изчезне, тя ще се удължи още. 

Както и при кометите, и тук слънчевата светлина игра роля. Вместо обаче да сублимира повърхността, светлината от Слънцето избутва праховите частици и създава структурата, която астрономите Теди Карета от обсерваторията Лоуел и Матю Найт от Морската изследователска лаборатория на САЩ наблюдават.

"Удивително е колко ясно успяхме да уловим структурата и обхвата на последствията в дните след удара", казва Карета.

Опашката от отломки ще бъде наблюдавана през следващите седмици и месеци, допълва Найт.

Д-р Лори Глейз, директор на отдела за планетарни науки на NASA, е убедена, че мисията е постигнала нещо забележително. "Започваме нова ера на човечеството, ера, в която потенциално имаме възможност да се предпазим от нещо като опасен сблъсък с астероид. Какво невероятно нещо. Никога досега не сме имали такава възможност", каза тя пред репортери.

Учените ще определят дали мисията е била успешна, като изследват промените в орбитата на Диморф около другия астероид Дидим. Телескопите на Земята ще направят прецизни измервания на двойната система. 

Източник: IFLScience