Изглежда, че на Марс може да чакаш цяла вечност, за да се появи един прашен дявол. И накрая се образуват три наведнъж.

За щастие, инженерът Кевин М. Джил от Лабораторията за реактивно движение (JPL) на NASA, наричан често (и напълно заслужено) „марсиански фотограф“, успява да ги забележи в снимки, направени от марсохода „Пърси“.

Той не само ги забелязва, но и обработва суровите изображения, подобрява контраста и ги сглобява в една кратка, но забележителна анимация, която показва как прашните дяволи бродят из повърхността на Червената планета. Фотографиите, направени от навигационните камери на „Пърси“, не се отличават с възможно най-доброто качество (целта им не е да извършват детайлни наблюдения). Джил обаче успява да сътвори от тях  нещо наистина пленително. Те са направени на 372-рия ден от пътешествието на марсохода на Червената планета (т.е. на 7 март тази година).

Прашните дяволи представляват колони от извисяващ се въздух, който се движи из повърхността на планетата. Те се срещат сравнително често на Марс. Земята става по-гореща от въздуха над нея – горещият въздух се изкачва нагоре, а по-студеният слиза надолу. Този процес създава вихрушки, които помитат със себе си песъчинките в района и добиват видима форма. Повечето от тях са малки и се появяват от време на време, но когато условията са подходящи, могат да станат както многобройни, така и големи.

Марсианската атмосфера е 100 пъти по-тънка от земната. Ето защо тези прашни дяволи не могат да нанесат кой знае колко щети. С течение на времето обаче те разместват пясъка и извайват ледената пустинна среда, която виждаме днес.

Източник: IFLScience