Как звучи прахолякът на Червената планета? Марсоходът "Пърсивиърънс" на NASA по случайност се е оказал с включен микрофон, когато миналата година над него е преминала вихрушка от червен прах, и е успял да запише звука, предаде Асошиейтед прес. 

На първия по рода си запис, разпространен от учени във вторник, в продължение на 10 секунди се чува не само тътенът на пориви, достигащи до 40 километра в час, но и блъскането на стотици прахови частици в марсохода.

Според изследователите шумът поразително прилича на този на прашните вихрушки на Земята, макар и по-тих, тъй като рядката атмосфера на Марс създава по-приглушени звуци и не толкова силен вятър. 

Прашната вихрушка се е появила и е преминала бързо над "Пърсивиърънс" миналата година, поради което аудиозаписът е кратък, казва Наоми Мърдок от университета на Тулуза, водещ автор на изследването, публикувано в Nature Communications Същевременно навигационната камера на марсохода е заснела изображения, докато инструментът му за наблюдение на времето е събрал данни. 
                   
"Пърси я хвана на местопрестъплението", казва съавторът на изследването Херман Мартинес от Лунния и планетарен институт в Хюстън.

Снимани от десетилетия на Марс, но нечувани досега, прашните вихрушки са често срещани на Червената планета. Тази, с която се е сблъскал "Пърсивиърънс", е била в средния диапазон с височина 118 метра, диаметър 25 метра и се е движила със скорост 5 метра в секунда.

Имайки предвид, че микрофонът SuperCam на марсохода се включва за по-малко от три минути на всеки няколко дни, по думите на Мърдок определено е било "късмет", че той е работел на 27 септември 2021 г., когато се е появила прашната вихрушка. Според учените шансът да бъде записан звукът й е едва 1 към 200, пише БТА. От 84-те минути, събрани през първата година, има "само един запис на прашна вихрушка", пише Наоми Мърдок в имейл от Франция.

Същият микрофон на мачтата на "Пърсивиърънс" предостави първите звуци от Марс - т.нар. марсиански вятър, скоро след кацането на роувъра през февруари 2021 г. Последваха звуци от движението на марсохода и придружаващия го мини-хеликоптер "Инджинюъти", както и от пращенето на лазерите на "Пърсивиърънс", които разрушават скалите. 

Направените записи позволяват на учените както никога досега да изследват марсианския вятър, атмосферната турбуленция, а сега движението на праха, отбелязва Мърдок. Резултатите показват колко ценни могат да бъдат акустичните данни в изследването на космоса.

В търсене на скали, които биха могли да съдържат следи от древен микробен живот, "Пърсивиърънс" е събрал досега 18 проби в кратера Джезеро (Йезеро), където някога е имало речна делта. NASA планира да върне пробите на Земята след десетилетие. Хеликоптерът "Инджинюъти" е извършил 36 полета, като най-дългият е продължил почти три минути.