Моментът най-накрая настъпи – марсоходът „Пърси“ ще започне да изучава своята основна локация: делтата на древна река, която преди милиарди години се е стичала в кратера Джезеро. Като се има предвид колко ключова е водата за живота на Земята, учените смятат, че извитите от нея характеристики на Червената планета са едно от основните места, на които можем да открием древен живот на Марс.

Марсоходът ще достигне своята първа локация – Работилницата на дявола (Devil’s Tanyard) – през следващите няколко сола. „Сол“ е един слънчев ден на Марс – той е около 40 минути по-дълъг от деня на Земята. По пътя си „Пърси“ ще се спре и при пролома Хоуксбил в предната част на делтата.

След Работилницата на дявола екипът се надява да посети и още четири други места, докато най-накрая не достигне Роки топ – още една изключително важна локация. Този маршрут ще преведе „Пърси“ през различни скални пластове, съответстващи на различни периоди от формирането на тези древни скални характеристики.

Диаметърът на кратера Джезеро е около 45 км. Той се отличава със своята специфична делта с формата на ветрило, която „Пърси“ скоро ще проучва. Регионът е богат на глина, която се е образувала, когато все още е имало вода и целият кратер е бил пълен със седименти.

„С всяко пътешествие и проба екипът продължава да научава повече за пълния някога с вода кратер и да сглобява историята, изписана в марсианските скали“, казва Брад Гарчинскки, студент от Университета Пърдю, който сътрудничи на екипа на „Пърси“.

Марсоходът е оборудван с множество инструменти, които му позволяват да изучава различните материали на планетата. Той обаче може да събира и проби, които би трябвало да бъдат върнати на Земята по някое време през следващото десетилетие, където ще бъдат изучени подробно.

Мисията по връщането на пробите ще представлява съвместен проект между NASA и Европейската космическа агенция. „Пърси“ вече взе няколко проби и те ще бъдат съхранявани, докато най-накрая не бъдат изстреляни от повърхността на Марс и откарани до Земята.

Източник: IFLScience